Aktuellt indragen i assyrier/syrianers ”namnkonflikt”

”Namnkonflikten” är åter på tapeten. Nu är det SVT:s Nyhetsprogram Aktuellt som har hamnat i den infekterade namnfrågan när man ”rättade” ett ”fel” med ännu ett ”fel” i sin rapportering om assyrier/syrianers situation i Turkiet. Aktuellt har nu anmälts till Granskningsnämnden för att ha brutit mot publicistregler.  

Den 29 maj gjorde Svt:s nyhetsprogram Aktuellt ett kort reportage om assyrier/syrianers försämrade situation i Midyat som ligger i sydöstra Turkiet. Reportaget gjordes med en silversmed som berättade hur det klassiska hantverket håller på att försvinna pga. att assyrier/syrianers flykt från landet. Silversmeden Yavnon Orak som pratade assyrisk/syrianska använde benämningen ”Suryoyo” men i Aktuellts textning översattes det till Assyrier.

Översättningen av ordet ”Suryoyo” till ”Assyrier” verkar ha väckt reaktioner hos den syrianska sidan.  I Aktuellt den 30 maj gjorde man ”rättelse” som lästes upp av nyhetsankaren Anders Holmberg och sade följande:
I ett inslag i gårdagens Aktuellt om assyrier/syrianer i Turkiet översattes ordet ”Suryoyo” felaktigt. Rätt översättning är Syrian.

Aktuellts ”rättelse” är inget annat att rätta ett ”fel” med ännu ett ”fel”. Under reportaget har SVT:s utsända Samir Abu Eid använt sig av dubbelbenämningen ”assyrier/syrianer”. Varför Aktuellt inte översatte ordet ”Suryoyo” till assyrier/syrianer så som reporten gjorde är svårt att svara på. Ännu mer problemiskt blir det när Aktuellt dagen efter kommer ut med ”rättelse” som om någon i Aktuellts redaktion sitter på sanningen om den rätta översättningen av ordet ”Suryoyo”.

Det vore en långtsökt konspiration att påstå att Aktuellt medvetet tagit parti i ”namnkonflikten” som egentligen är helt irrelevant för den svenska allmänheten. Men det är faktum att Aktuellt har brustit grovt i sin faktakontroll och agerat som domstol som avgör vad som är ”rätt” eller ”fel”. Därför strider Aktuellts agerande mot Etiska regler för press, radio och TV. Granskningsnämnden sätter krav på opartiskhet och saklighet av public-service bolagen.

I en telefonintervju förklarade Aktuellts Ansvarig Utgivare, Eva Landahl att Aktuellts rättelse inte är något politisk ställningstagande i ”namnkonflikten”. Enligt Eva Landahl har nu händelsen anmälts till Granskningsnämnden av en privat person.

För att se Aktuellts första sändning klicka här och spola till minut 51:55

För att se nästa Aktuellt med ”rättelse” klicka här och spola till minut 31:50

 

Johan Sumer
johan.sumer@gmail.com  

Kommentarer
4 svar till “Aktuellt indragen i assyrier/syrianers ”namnkonflikt””
 1. mrad Pano skriver: 37.2.238.222

  Our ideology is not just based on hate and to work against the assyrian ideology… we get angry when others want’s to impose their ethnic identities on us. The turks want to turkify us, the kurds want to kurdify us the arabs have their arabization policy aimed at arabizing us and now their are some who wan to assyrianize us…. We work for human rights be they in Tur Abdin, or Syria or Iraq or Lebanon or in the Diaspora

  • Taoro skriver: 178.174.149.23

   You dont have an identity because everything you stand for is based on fantasy and lies. No Assyrian ever said that we are not one people but since your whole ideologi is based on being against all Assyrian you cant accept those words so intead you pull the bullshit you just wrote. And if you as you claim are Aramean i chalenge you or representatives of your arameans to come and debate this topic on this chanel, bring your betros kifa or your jonny messo (who by the way got invited many times but didnt dare to join) or any other aramean. And a nother thing, do you think that you are smarter than the rest of the people on this site becaues you can write in english, if not why didnt you answer back in swedish since you know Swedish and the debate is in swedish.

 2. ella skriver: 193.13.109.10

  o vem e du kära ”haha” som säger att vi inte förtjänar att överleva i framtiden? Dåren är han som inte törs skriva sitt namn.

  Detta va de löjligaste jag läst på länge. Vi är ett o samma folk, tänker ni sitta och tjaffa över en ÖVERSÄTTNING?! då har ni verkligen inte gjort något med ert liv.

  som syrian eller assyr, alla e vi systrar och bröder fan, lägg ner skitsnacket, just sånt här som får folk som ”haha” att tycka såhär om oss. Skam är vad det är.

 3. Haha skriver: 92.244.6.42

  Haha, fyfan va typiskt syrianskt och assyriskt. Så litet och småaktigt. Dårar och återigen dårar, det är vad ni är. Inget annat.

  Skeppet håller på att sjunka och ni dividerar om vad skeppet skall heta, haha. Galningar.

  Denna folkgrupp, där det finns sådana dårar, förtjänar inte att överleva i framtiden.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv