DN uppmärksammar Turkiets förnekelse av Seyfo

DN:s Lars Boström uppmärksammar hur Turkiet fortsätter förneka Folkmordet 1915. Historiker som Taner Akcam har klarlagt att folkmordet är ett historisk faktum och det var en systematiskt planerad aktion med order från Ungturkiska regeringen i Istanbul. Källorna till Taner Akcams forskning är Turkiets egna källor och hämtas från osmanska arkivet.

Turkiet som har styrts de senaste tio åren av AKP-partiet och premiärministern Recep Tayyip Erdogan fortsätter sin förnekelsepolitik i oförminskat takt. Tvärtom har denna regering systematisk motarbetet och spenderat flera hundra miljoner dollar varje år på att driva sin förnekelsepolitik.

Makthavre före premiärministern Recep Tayyip Erdogan förnekade folkmordet av nationalistiska skäl men Erdogan förnekar folkmordet även av religiösa skäl. Enligt Recep Tayyip Erdogan kan inte en muslim begå mord och än mindre folkmord, Kuran förbjuder det. Detta har han sagt när han besökte Darfur provinsen i Sudan år 2006. Detta uttalande gjorde Erdogan för att försvara Sudans president Omar Hassan al-Bashir som är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen ICC, misstänkt för folkmord.

– Många mördades på plats, medan andra miste livet när de i stora kolonner tvingades ut på långa, dödsbringande marscher mot ökenområden i Syrien. Andra kristna minoriteter som greker och assyrier/syrianer drabbades också av den etniska rensningen. Uppgifterna om hur många som dog varierar, från cirka 800 000 upp till 1,5 miljoner, skriver Lars Boström i DN. Klicka här för att läsa hela artikeln.

 

Enlil Sumerian
enlil.sumerian@gmail.com  

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv