Nu måste Sverige sitta tuffare mot Turkiet

sverige-nato

23 januari 2023

ERDOGAN: Ni kan inte få stöd av oss med NATO frågan.

1 feb 2023

ERDOGAN: Sverige! Du behöver inte anstränga dig, vi kommer att säga nej till din NATO ansökan.

16 feb 2023

Stoltenberg -Cavusoglu presskonferens

Cavusoglu: Sverige har inte uppfylld överenskommelsen

20 feb 2023

SEKRETERARE BLINKEN:   Humeyra, tack. Jag delar inte premissen för frågan om vår relations art eller status. Som jag skrev i mitt inledande uttalande arbetar Türkiye och USA nära tillsammans på flera fronter, oavsett om det är i vår egen bilaterala relation, oavsett om det är i regionen, Europa mer allmänt eller för den delen runt om i världen. Och det är ett partnerskap som vi värdesätter mycket.

Frågan om Finlands och Sveriges anslutning till Nato är ingen bilateral fråga. Naturligtvis, som du väl vet, stöder vi starkt deras antagning så snabbt som möjligt. Båda är redan medlemmar i Natos Partnerskap för fred, Natos Enhanced Opportunity Partnership. Deras militärer arbetar sömlöst med resten av alliansen. Vi är övertygade om att Nato formellt kommer att välkomna dem snart, och när det händer kommer det att öka säkerheten för varje Nato-medlem, inklusive USA, inklusive Türkiye.

Finland och Sverige har redan vidtagit konkreta åtgärder för att uppfylla de åtaganden som de gjorde enligt det trilaterala avtalsavtalet som de undertecknade med Türkiye i utkanten av Nato-toppmötet i Madrid. Vi välkomnar och uppskattar dessa steg. Jag tycker att de är ganska betydande.

BLINKEN: Frågan om Sveriges anslutning är inte bilateral

-Stöder stark deras antagning så snabbt som möjlig

-Nato kommer att välkomna de snart

De kommer att öka säkerheten för varje NATO medlem, inkl. USA och Turkiet

-Finland och Sverige har redan vidtagit konkreta åtgärder för att uppfylla de åtaganden som de gjorde enligt avtalet.

-Vi välkomnar de, och de är ganska betydande.

DETTA INNEBÄR ATT UTRIKESMINISTER BLINKEN HAR VRIDIT ARMEN PÅ ERDOGAN OCH CAVUSOGLU.

21 feb 2023

CAVUSOGLU: Nato förhandlingar med Sverige kan åter påbörjas.

Nu måste Sverige sitta tuffare mot Turkiet.

Nu kan Sverige Ta det lugnt.

 

 

Özcan Kaldoyo

 

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv