Vad den svenska regeringen än gör kan den inte glädja Erdogans Turkiet för medlemskap i Nato.

Den nyvalda regeringen i Sverige har intagit en naiv och svag hållning mot Erdogans oändliga krav. Den senaste tidens tunga trafik till Turkiet förödmjukar den svenska staten i allmänhetens ögon. Under Erdogan styrs Turkiet på principen om godtycke.

Det senaste exemplet är fallet där Istanbuls borgmästare dömdes.

Listan över personer som Turkiet vill ha utlämning ändras hela tiden. Han vill att de syriska demokratiska styrkorna, ledda av kurderna, ska förklaras som terrorister i Syrien. USA ger det största stödet till SDF. Framgången mot ISIS uppnåddes från denna allians. Denna allians fortsätter fortfarande.

Den svenska administrationen borde fråga Erdogan: Varför intar inte Turkiet en tvingande hållning för att förklara de kurdiska krigarna i Syrien som terrorister och skära av stödet från USA, den främsta aktören i Nato?

Varför kan inte Turkiet ta tillbaka Fetos ledare, Gülen, från USA? Vi kan ställa många sådana här frågor.

Svenska regeringens NATO-medlemskap bör överlåta processen till Europa, i första hand USA och Natos medlemsländer. Den turkiska administrationen bör inte vara för mycket av en samtalspartner.

Sverige har rättsstatsprincipen. Samhället styrs av mänskliga rättigheter. De finns inte i Turkiet.

Jacob Rohyo

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv