SKAMLIGT OCH HISTORIELÖST STÖD FÖR PUTINS AGGRESSION MOT UKRAINA

Det är en skam att det finns så många av oss assyrier-kaldeer-syrianer som stöder Putin och anklagar det ukrainska folket precis som turkarna en gång anklagade oss för att kunna slakta oss. Dessa människor är tyvärr okunniga, historielösa och illa pålästa trots att det finns gott om böcker tillgängliga på olika språk, inklusive arabiska, om vad som hände vårt folk under folkmordet Seyfo 1915.

I Länstidningen den 19 mars 2022 uttalar sig en ”Simon” om Rysslands attack mot Ukraina:

”Många säger att det här kriget är ett resultat av Natos aggression mot Ryssland, som har beväpnat länderna runt omkring landet. Men När östeuropeiska länder har gått med i Nato en efter en och Ukraina kunde stå näst på tur, fick Ryssland nog” menar Simon.

Han säger vidare att: ”Nato och USA har orsakat kriget. Ukraina har rätt att göra vad de vill. Men när ens frihet skadar den andra parten måste man sluta. Ryssland ser att Nato är emot dem. Vad ska de annars göra” säger han.

Han tillägger: ”Putin är en nationalist som vill försvara sitt land. När man vet att något ska ske, vidtar man åtgärder för att förhindra det. Ukraina borde ha sagt nej till Nato, vilket de har förstått nu. Om Ryssland hade börjat placera biologiska vapen i USA:s grannländer, skulle USA ha reagerat likadant.”

”Simon” och andra som uttalar sitt stöd för Putins massmord borde ha påmint sig om följande händelser i vårt folks historia, som visar att Putins strategi och bortförklaringar inte är något nytt.

Tidigt på morgonen den 21 juni 1915 gjorde den turkiska militären en razzia i Midyat med förklaringen att man letade efter vapen. Senare samma dag greps alla prominenta protestanter i Midyat med motiveringen att de var allierade med engelsmännen som låg i krig med turkarna. De gripna protestanterna fördes ut den 28 juni 1915 och mördades utanför Midyat. Den 16 juli 1915 attackerades hela Midyat och några överlevde.

Några veckor innan greps de flesta prominenta katoliker och protestanter i Mardin och anklagades för att samarbeta med engelsmän och fransmän. De flesta mördades utanför Mardin.

När turkarna hade förlorat kriget 1919 tillträdde en hederlig regering som ställde många av de som hade styrt landet under kriget inför rätta. En av dem som ställdes inför rätta var valin (guvernören) i Diyarbakir, Dr Resid Bey. Inför rätta försvarade han sig med: ”Om vi inte hade mördat dem så hade de mördat oss”, med förklaringen att ”de flesta kristna hade beväpnat sig”. Alltså även här samma sorts argument och bortförklaringar som Putin framför mot ukrainare.

I dag anklagar chauvinistiska turkar oss assyrier-kaldeer-syrianer och armenier för att vi skulle ha allierat oss med ”imperialisterna” och huggit turkarna i ryggen och att turkarna endast hade utnyttjat sin rätt att försvara sig.

Det är samma sorts anklagelser som Putin har framfört idag som svepskäl för att attackera Ukraina, dvs att ukrainarna samarbetar med Nato och USA.

Men Putin har hämtat sin inspiration även från andra världskriget som gör det hela ännu så mycket tydligare. Hitler anföll Polen 1939 efter fejkade anklagelser mot polackerna om att de skulle ha attackerat Tyskland. Annekteringen av Sudet i Tjeckoslovakien 1938 motiverade Hitler med att tjeckerna behandlade sudettyskarna illa. Putins agerande i Hitlers efterföljd känns tydligt igen. Med de övergrepp som drabbade vårt folk 1915 och som en del tycks ha raderat bort från sitt minne, var det samma agerande och bortförklaringar.

Vi som har kämpat för att folkmordet Seyfo ska uppmärksammas med publikationer, konferenser, motioner för att få erkännande i olika parlament känner igen denna sortens anklagelser som gång efter annan kommer från förövarna. Men att människor som är barn till de efterlevande till offren från Seyfo sväljer och även akivt framför samma argument med stöd för massmördaren Putin, är en verklig skam. Vi säger bara: ”Läs vad Era förfäder har berättat”.

ACSA

Södertälje 2022 03 20

Özcan Kaldoyo

Jakob Rohyo

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv