Sveriges Radio uppmärksammar Kyrklig försoning i Södertälje

Efter en lång tid av splittring och konflikter ska nu de två stora syrisk-ortodoxa kyrkorna i Södertälje börja samarbeta. Försoningen har betydelse långt utanför Södertälje. De båda kyrkorna S:t Afrem och S:t Jacob är centrala för assyrier/syrianer i hela Sverige. Trots att de flesta assyrier/syrianer anser sig tillhöra samma folk och samma tro så splittrades syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige i mitten av 1990-talet. Sedan dess finns det två kyrkor, två parallella stift med respektive församlingar som styrs av samma patriark i Damaskus. En unik situation för Södertälje och Sverige. Men nu hoppas många assyrier/syrianer på en förändring. Reportage och kommentar av Åsa Furuhagen, Människor och tro i P1 den 18 april 2013.

Starta mediaplayern nedan för att lyssna på reportaget

 

 

Källa Sveriges Radio 

Kommentarer
4 svar till “Sveriges Radio uppmärksammar Kyrklig försoning i Södertälje”
 1. Athuraya skriver: 79.102.9.90

  Herregud ni har gjort Syrianerna till era största fiende, skäms över era kommentarer. Vi alla vet att oavsett om vi kallar oss för assyrier eller syrianer så ger oss historien ett helt annat namn, det Arameiska, både i språk och folkligt namn. Vi är ett.
  Jag tror inte den andra sidan har tanken ni talar om, sjuk biskop eller inte spelar ingen roll, man kan till och med leda en kyrka ifrån sängen, dem vill samarbeta för folkets och religionens skull precis som oss! Bibeln ber oss inte stämpla folk, vilket vi är bäst på att göra anser jag. Vad gäller detta så är dem bättre än oss!

 2. Meopotamia skriver: 213.114.117.132

  Vet ni kära vänner, förr tyckte jag om min kyrka och tycke om att gå till kyrkan, det var förr det. Om någon frågor mig om jag vill gå till kyrkan idag då svarar jag aldrig, aldrig att jag vill gå till en kyrka som medvetet motarbetar den nationella kampen som en del organisationer inom vårt folk brinner för och bedriver, med stora förluster i bagaget. Vad gör kyrkan som jag ska kunna vara stolt över idag?
  Enligt min mening ingenting förutom att den får in otroliga summor pengar som blinda troende ger och tror att dessa pengar kommer att användas för att komma till hjälp för fattiga osv.
  Och det värsta av allt, dessa pajaser vill inte folkets bästa utan allt handlar om makt och pengar för deras egna fickor. Då kan man fråga sig vad har dessa människor för samvete?

 3. Assyria skriver: 213.114.117.132

  Personligen tycker jag inte att kyrkorna skulle enas så länge syrianerna inte accepterar och respekterar assyrierna som nation och de frågor man driver när det gäller den nationella kampen.
  Hoppas på att allt studeras noga innan samarbetet påbörjas.

 4. Aram skriver: 213.114.117.132

  Jag hoppas att det är ett ärligt, rättvist och demokratisk handling från den Syrianska sidan. Jag misstänker att det är annat bakom deras handling att den assyriska biskopen är sjuk och att syrianerna tar över allt en vacker dag. Självklart blir jag glad om de respekterar och accepterar det assyriska namnet och arbetar för gemensamma mål och för rättvisa och demokrati.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv