KOM OCH PROTESTERA MOT DEN TURKISKA PRESIDENTEN!

I början av 1900-talet var en fjärdedel av befolkningen i dagens Turkiet icke-muslimska assyrier-kaldéer-syrianer, armenier, pontiska greker och judar.

Efter genomförandet av ett systematiskt folkmord 1915 mördades miljontals personer brutalt ur dessa folkgrupper. Turkiets befolkning uppgår idag till 75 miljoner, men med endast cirka 100 000 icke-muslimer kvar. Även under Turkiets moderna historia, när många har levt med missuppfattningen att landet är sekulärt och pluralistiskt, har alla icke-muslimska grupper förföljts. Medan den turkiska staten belönar idag cirka 100 000 mullor ur statskassan, så går ingenting ur statskassan till annat än företrädare för sunniislam.

Den turkiska staten har inte heller haft någon som helst respekt för gamla, tusenåriga kyrkor eller kloster som är symbol för kristendomen. Haga Sofia i staden Iznik, 1 600 år gammal, har omvandlats till moské. Vice statsministern avslöjade nyligen att man även kommer att omvandla Haga Sofia kyrkan i Trabzon till moské. Det syrisk-ortodoxa klostret Mar-Gabriel har stämts av statens olika organ och med olika manipulationer av rättssystemet har staten konfiskerat det mesta av klostrets egendom.

Barn tillhörande dessa grupper diskrimineras och kränks dagligen i undervisningen i skolorna där deras förfäder anges som förrädare i läromedlen.

Hur kan man förvänta sig att detta land som hatar och förintar allt som tillhör kristenhet, ska kunna bli en bro mellan Öst och Väst?

Hur kan man förvänta sig att detta land skulle kunna vara ett harmoniskt och fredligt land inom EU?

 •   Vi kräver att den svenska regeringen i stället ska tala klarspråk och protestera mot den systematiska förstörelsen av det kristna kulturarvet i Turkiet.
 •   Vi kräver att den svenska regeringen ska stoppa all ekonomisk EU-hjälp till Turkiet som årligen uppgår till motsvarande 10 miljarder kronor.
 •   Vi kräver att den svenska regeringen pressar Turkiet både på nationell och internationell nivå för att erkänna folkmordet 1915.
 •   Turkiet blir aldrig en demokrati utan att erkänna folkmordet 1915!

Datum: Onsdagen den 13 mars 2013

Plats Mynttorget (vid riksdagen) i Stockholm

Tid: Samling 08:30 

Assyriska/kaldeiska/syrianska organisationer i Sverige 

För ytterligare information kontakta:

Özcan Kaldoyo: 073-262 37 22

Sait Yildiz:              070-796 49 28

Fehmi Barkarmo: 070-498 29 09

Kommentarer
6 svar till “KOM OCH PROTESTERA MOT DEN TURKISKA PRESIDENTEN!”
 1. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK skriver: 178.132.250.103

  NE MUTLU TÜRRRKÜM DIYENE!!!! Era jävla landsförädare!!!! Ni är lands förädare där och här!!!! Öppna ögonen SVERIGE!!

 2. Ashur skriver: 213.114.117.132

  Vi skulle egentligen demonstrera och protestera under alla hans närvarodagar, tänk om folk samlades i föreneningarna först, hyrde in bussar med chaufför och därefter hjälptes åt att komma iväg, det skulle bli billigare och förenkla för fler och fler skulle vilja och kunna delta. Sådana tllfällen måste organiseras bättre både praktiskt och teoretiskt, för att underlätta för att ännu fler ska kunna delta, ge en mer sammanhållen och effektfull kraft och påverkan.
  Sådana tillfällen är mycket viktiga och långsiktigt påverkar det vårt folk i första hand i hemlandet och andra hand i hela världen.

 3. Ninve skriver: 213.114.117.132

  Jag tänker även på att vi skulle kunna samlas i alla föreningar innan och se över plancher, slogan, texter skrivna i fler språk, engelska, svenska, assyriska, arabiska, turkiska. Plancher skrivna med stor och synlig text och symboler, mycket viktigt. Ta med en del flaggor, både assyriska, syrianska, svenska, turkiska. Det är väldigt viktigt att vi har förberett en del arbete och alla tagit del av information och tagit till sig budskapet och agerar rätt därefter. Hoppas demonstrationen infaller på rätt dag, annars är det inte bra om han är i Uppsala och vi demonstrerar i Stockholm.
  Tänk om fler bussar skulle hyras in och ta med så många missnöjda människor som möjligt till denna demonstration. Hoppas på större kraftansträngning, deltagande och engagemang av så många som möjligt. Sådana möjligheter får vi inte varje dag……..

 4. Ninve skriver: 213.114.117.132

  Jag håller med båda föregående kommentarer att hålla demonstrationen under den dagen han är i Stockholm och dessutom demonstrera på samma datum och klockslag i fler kommuner. Mycket bra inlägg och väl tänkt.

 5. Maryam Garis skriver: 83.254.23.29

  Eftersom det är en vardag kan inte många från t ex Göteborg komma. Varför inte uppmana assyrier i andra städer göra samma sak vid samma tidpunkt? Jag Det skulle ge större effekt och massmedial uppmärksamhet.

 6. Dag skriver: 94.234.170.49

  För en effektfull demonstration är den 12 match bättre. Då är presidenten i Sthlm för invigningen av en turkiskt institution på SU tillsammans med kungen mfl. Den 13 är presidenten på Uppsla Uni.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv