Turkiets fula spel, ottomanernas barnbarn Erdogan

Fallet Mor Gabriel är inget unik. Turkiska myndigheter har genom historian systematisk lagt handen på minoriteters egendomar. Assyrier/syrianer som lever i Istanbul har under lång tid försökt bygga en kyrka men har hittills inte fått anvisat plats för att göra det. Nu har Bakirköys kommun föreslagit en plats där assyrier/syrianer kan bygga en kyrka. Men problemet är att platsen hör till katolska kyrkan och är kyrkogård, i kyrkogården finns den kända konstnären Amedeo Preziosi. Egendomen har 1950 konfiskerats från den katolska kyrkan i Istanbul. Nu försöker Turkiska myndigheter med en klassisk turkisk smutsig spel sänka bort egendomar som hör till en annan kristen minoritet till assyrier/syrianer. Med i Programmet finns Sait Susin, ordföranden i Yesilköy församlingen som vill bygga kyrkan. Det skulle inte förvåna om turkiska myndigheter beslutar att skänka bort Mor Gabriels egendomar till att bygga en Moské.

Kommentarer
En svar till “Turkiets fula spel, ottomanernas barnbarn Erdogan”
  1. Khuroyo Abrohom Garis skriver: 81.227.128.161

    Om romerska (latin) kyrkan i Istanbul anser att är deras fastighet och vill ha den eller kräver fastigheten, bör syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Istanbul tacka nej till erbjuden tomt. Det räcker inte att turkiska staten tar över minoriteters mark, konfiskerar den och ger den till ett annat samfund. Det är en smutsig utspel från turkiska myndigheters sida och jag tror syrisk-ortodoxa ansvarige i Istanbul måste vara mycket försigtiga i denna fråga innan de tackar ja till den.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv