AV BABYLONS RIKASTE MAN

Babylon

The Richest Man in Babylon är en bok från 1926 av George S. Clason.

Boken ger ekonomiska råd genom liknelser som ursprungligen härstammar från den antika staden Babylon, som existerade för cirka 8000 år sedan.

1 Sju behandlingar för en tight portfölj

Enligt boken delar Arkad, den rikaste mannen i Babylon, med sig av sju viktiga punkter som både individer och samhället i stort kan använda för att öka sin finansiella tillväxt och framgång. Den första av dessa är förmodligen huvudpoängen i boken: ”Börja bli fet.” I huvudsak innebär detta att du bör betala dig själv först. Rådet innebär att du bör spara cirka 10 procent av alla inkomster du tjänar, även om du betalar av skulder. Detta gör att du kan börja spara en betydande summa pengar.

# 2 Kontrollera utgifter

Den andra huvudlektionen handlar om att kontrollera hur mycket du spenderar. I ett modernt sammanhang innebär detta att undvika livsstilsinflation när du får en löneförhöjning och att fortsätta leva inom dina tillgångar oavsett hur mycket pengar du tjänar. Låt inte ditt sinne uppmuntra dig att spendera mer pengar bara för att du kan. Chansen är stor att du egentligen inte behöver den där nya saken du vill köpa.

3 Mångdubbla ditt guld

En annan viktig lärdom i den här boken handlar om att använda din befintliga valuta för att tjäna mer pengar. Pengar som stannar på banken och inte ger dig extra pengar är i princip bortkastade pengar. Du bör börja med att göra små men smarta investeringar och dra full nytta av saker som sammansatt ränta.

# 4 Skydda ditt kapital från förluster

Boken fokuserar på att skydda ditt kapital mot alla typer av förluster. Det innebär att fatta smarta investeringsbeslut och att inte investera för mycket av dina pengar om du skulle ha en dålig dag på börsen. Skaffa dig en överblick utan att spendera för mycket pengar åt gången och ta dina risker försiktigt.

# 5 Gör ditt hem till en investering

En av de bästa investeringarna du kan göra är att investera i ditt eget hem. I stället för att betala ägaren under hela ditt liv bör du i slutändan göra betalningar som så småningom kommer att bli eget kapital. Detta är i huvudsak en upprepning av den gamla ”äga kontra hyra”-debatten, där Clason lutar sig tungt på fastighetssidan.

# 6 Säkra din framtida inkomst

Berättelserna i boken handlar om pensionsplanering och att investera i försäkringar. Spendera inte alla pengar du tjänar idag; spara stort och se till att du har tillräckligt med pengar för att leva bekvämt på ålderns höst.

# 7 Öka din förmåga att vinna

pengar Oavsett om det är genom att göra dig mer anställningsbar eller genom att lära dig mer om jobbet, bör du alltid sätta dig själv i positioner där du kan tjäna mer pengar. Du bör alltid acceptera jobb eller delta i kurser, alltid förbättra dig själv istället för att vila på dina lagrar. Sätt upp specifika, mätbara mål som hjälper dig att fortsätta framåt.

# 8 Fem lagar för guld

En annan viktig aspekt av dessa analogier är de fem guldlagarna som nämns ovan. De tre första av dessa lagar fokuserar på att skapa rikedom och är mycket lika de tidigare reglerna som nämns ovan. De två sista lagarna handlar om hur dina pengar kan försvinna. I boken står det specifikt att du bör undvika att investera i saker du inte känner till och att låta dina romantiska önskningar blockera dina investeringsmöjligheter.

# 9 Du behöver pengar för att lyckas

Nästan ingen kan nå sina drömmar eller sin fulla potential utan de pengar som krävs för att säkra sina mål. Clason påpekar att även om du inte är intresserad av att bli affärsman, om du vill leva ditt liv till fullo, måste du lära dig att hantera och växa din förmögenhet på rätt sätt.

# 10 Ta inte råd från oerfarna personer A

Många människor kommer att älska att ge sina egna investeringar i pengar spartips som du bör ignorera om du inte känner till din tidigare framgång. Med bokens ord, ta inte råd om ekonomi eller besparingar från en vanlig arbetare.

# 11 Omge dig med människor som vet väl om pengar

Din sociala cirkel hjälper dig att bestämma dina vanor och din förmåga att associera med likasinnade människor. Du bör försöka omge dig med människor som vet hur pengar fungerar och som har tjänat mycket. Detta kommer att öka dina chanser att lyckas och sätta dig i rätt tankesätt för att skapa rikedom.

# 12 Njut av ditt liv

Även om du fokuserar på att ackumulera och spara förmögenhet så mycket som möjligt, bör du inte glömma att njuta av ditt liv medan du är här. Spara inte för mycket för att uppnå ett godtyckligt monetärt mål och låt dig inte ryckas med av någon av de underbara aspekterna av livet. Det är en fin linje att gå, men det är mycket viktigt att hålla sig motiverad.

# 13 Undvik attraktiva investeringar

Många människor dras till riskfyllda investeringar som kostar dem mycket pengar på grund av investeringsmöjlighetens slående attraktionskraft. Istället bör du fokusera på relativt tråkiga investeringsmöjligheter som sannolikt kommer att ge utdelning i framtiden, snarare än att riskera allt för kortsiktiga eller okända investeringar.

# 14 Rikedom är inkomst, inte ett banksaldo

Istället för att fokusera på den totala summan på ditt bankkonto bör du ta hänsyn till din löpande inkomst när du fastställer din relativa förmögenhetsnivå. Så länge du konsekvent tjänar en betydande summa pengar kan du planera för framtida investeringar och sparmöjligheter.

# 15 Ha en pengarna-tillbaka-garanti

Om du investerar i något eller lånar ut pengar till vänner och familj bör du alltid hitta ett sätt att betala tillbaka till dig själv om investeringen inte går bra. Det betyder inte att du bokstavligen ska betala tillbaka till dig själv, utan snarare att du har tillräckligt med inkomst för att snabbt kompensera för förlusten utan att påverka dina andra långsiktiga mål för förmögenhetsuppbyggnad. Enkelt uttryckt, ingen investering får sänka ditt skepp.

De 10 bästa citaten från den rikaste mannen i Babylon

”Råd är något som ges gratis, men var noga med att bara ta det som är värt att ha.”

”Våra handlingar kan inte vara klokare än våra tankar.”

”Det kostar ingenting att be en god vän om ett klokt råd.”

”Om du vill hjälpa din vän, gör det utan att lägga din väns börda på dig själv.”

”Lärande var av två slag: det ena var vad vi lärde oss och visste, det andra var utbildning som lärde oss att upptäcka vad vi inte visste.”

”Viljestyrka är inget annat än ett orubbligt syfte att fullfölja den uppgift du har satt upp för dig själv.”

”Ju hungrigare en person är, desto klarare fungerar hans sinne och desto känsligare är han för matlukt.”

”Den sol som skiner idag är den sol som sken när din far föddes och kommer att fortsätta att skina när din sista ättling går in i mörkret.”

”Anledningen till att vi aldrig hittar ett mått på rikedom. Vi letar aldrig efter det.”

”När det gäller tid har alla människor den i överflöd.”

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv