Var Stieg Larsson Kurdo Baksis vän eller hans spökskribent?

Kurdo-Baksi

Som en reaktion mot Lasermannens attacker mot invandrare arrangerades 1992 en stor demonstration. Det nämns att Kurdo Baksi hade en nyckelroll i denna demonstration mot rasism som samlades under parollen ”Utan invandrare stannar Sverige”.

Sedan dess har Baksi figurerat i media med jämna mellanrum. Med sina debattartiklar och inlägg har han tagit ställning mot rasism och andra orättvisor i samhället. I det mångkulturella Sverige har Baksi som en ansvarsfull medborgare med civilkurage gett sig in i debatter och diskussioner i obekväma frågor. Baksi har med tiden fått alltmer utrymme och vuxit fram som samhällsdebattör.

Efter denna episod har svenska medier accepterat Baksi som en debattör. Även om alla invandrare med största sannolikhet inte delade Baksis åsikter, har han på sätt och viss antagits som invandrarnas representant i mediekretsar.

Med sitt snabba framträdande i medierna kom Baksi förmodligen att inspirera och bli en förebild för många i vissa invandrargrupper. För den som är politiskt engagerad och följer samhällsdebatten om rasism och integration är det mer eller mindre denna bild som basunerats ut om Baksi.

Men i januari 2010 händer något. Den bild som förmedlats om Kurdo Baksi börjar raseras. Det visar sig att däckarförfattaren Stieg Larsson var Baksis spökskrivare under många år.
I en intervju i Sveriges Radio avslöjar Baksi utan omsvep att Stieg Larsson var hans spökskrivare.

- Han skriver texten och du skriver under, sade P1:s programledare Monica Saarinen till Baksi om relationen mellan Baksi och den avlidne Stieg Larsson som har skrivit succéromanerna i Millennium-trilogin.

Enligt tidningsuppgifter börjar bekantskapen mellan Baksi och Stieg Larsson under 1990-talets kamp mot rasism och främlingsfientliga rörelser. Stieg Larsson arbetade som nyhetsgrafiker på TT mellan år 1977-1999, men under dessa år var han även en skrivande journalist. 1987 startade Baksi den antirasistiska tidskriften Svartvitt. Enligt Baksi varken kunde eller ville Stieg Larsson – pga. lojaliteten till sin dåvarande arbetsgivare – med eget namn underteckna de artiklar som han författade. Stieg Larsson lät därför Baksi skriva under artiklar som Stieg Larsson författat. Baksis journalistiska karriär, då bara några år gammal, blir tack vare Stieg Larssons generositet en dans på rosor.

Baksi, som i media lanserats som en samhällsdebattör m.m., erkänner alltså utan synbar vånda och med en bagatelliserande inställning att han inte alstrat texterna där hans namn har stått, utan att det var Stieg Larsson som har skrivit dessa. Vi lär förmodligen aldrig få veta sanningen om antalet texter där Baksi bara har bidragit till innehållet genom att underteckna med sitt namn.

- Han tyckte att det var viktigt att en tidning skulle ha ett varumärke, han ville inte vara varumärke, jag hade en konstig relation till honom, för att han är en av dem som har gjort mig mycket känd som jag inte förtjänar, säger Baksi under intervjun på P1.

Å ena sidan säger Baksi att det var Stieg Larsson som har gjort honom till en känd person samtidigt som han å andra sidan säger: ”Dagstidningarna ville inte publicera texter av Stieg Larsson, han var okänd och man nobbade honom, jag var mer känd”.

Om vi nu antar att Baksi är ett varumärke som tillkommit tack vare Stieg Larssons artiklar är det högst tvivelkatigt om någon i framtiden kommer att ta Baksi, som visar att han har åkt snålskjuts, på allvar.

- Hur mycket av Stieg Larssons liv har jag rätt att berätta? Vem är jag som ska marknadsföra honom? Vem är jag som ska tjäna pengar på en bok om min vän? Är jag en ärlig man? Gör jag det för pengars skull eller gör jag det för att jag verkligen tycker om honom? Dessa frågor ställde Baksi till sig själv under intervjun utan att svara.

Baksis bok verkar ha upprört alla som kände Stieg Larsson. Att Baksi skriver om Stieg Larsson på ett sätt som ingen annan känner igen kan mycket väl ha ett marknadsföringssyfte. I stil med att: ”Det jag vet, vet ingen annan, köp min bok”.

Baksi, som bevisligen gjort sig ett namn med hjälp av Stieg Larsson, verkar nu vara ute efter att profitera på den avlidna succéförfattaren. Och han skyr inga medel, Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson kallar det för ”ett försök till karaktärsmord”. Den kommersiella avsikten att rida på den succévåg som Stieg Larssons romaner och filmatiseringen av dessa har skapat indikeras också av omslaget på Baksis bok, där Stieg Larssons bild och namn är överdimensionerade.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Baksi har lyckats med att marknadsföra sin bok på bästa möjliga sätt både i Sverige och utomlands. Baksis bok som enligt många kritiker är full med lögner och faktafel har blivit omskriven i alla stora tidningar. Baksi har även figurerat på TV4, SVT och SR. Även stora medier från utlandet köar för att intervjua Kurdo Baksi om boken han skrev om Stieg Larsson.

Det är uppenbart att det är få läsare som vet vem Stieg Larsson egentligen var som person. Men många glömmer att ställa frågan om vem Kurdo Baksi egentligen är? Vad hade Baksi för egna åsikter? Vad skulle Baksi ha gjort idag om han inte hade åkte snålskjuts på Stieg Larsson?

Dikran Ego

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv