STRATEGISKT PARTNERSKAP MED STAT SOM UNDANRÖJER MINORITETER

katolska patriarkatet i mardin
Turkiets president besökte Sverige under mars 2013 för att teckna avtalet om strategiskt partnerskap med Sverige. Han togs emot här med pompa och ståt.
 
Under sitt besök fick han frågan av Yilmaz Kerimo om hur landet systematisk förstörde
det kristna kulturarvet och om förvandlingen av Haga Sofia-kyrkorna i staden Trabzon och Iznik till moskéer. Presidenten blev tvungen att ljuga framför alla riksdagsledamöterna och nekade till att något sådant pågår.
 
Några dagar efter presidentens  besök här, hade man stora ceremonier i dessa kyrkor. Kyrkornas nya erövrare skrek ”Allahu Akbar, Allahu Akbar” under ceremonin.
 
Nu kommer premiärminister Recep Tayip Erdogan på besök hit den 6 november 2013. 
Erdogan ska bland annat träffa kungen och statsministern Fredrik Reinfeldt.
 
Det är flera frågor som ställs på sin spets då: 
 
-Ska Sverige verkligen våga framföra till Erdogan att det är en skam att förvandla gamla kyrkor till moskéer eller ska de, som tidigare, krypa för Turkiets företrädare ? 
-Ska man verkligen våga framföra att när Erdogan talar om fred mellan civilisationer, så kan han inte samtidigt inne i Turkiet förvandla kyrkor till moskéer. 
-Ska man verkligen våga säga, när Erdogan talar om islamofobi, att han inte samtidigt kan konfiskera det syrisk-katolska patriarkatets residens i staden Mardin och förvandla det till ett museum. Residenset är byggt under 1800-talet. Efter folkmordsåret 1915 förvandlades residenset först till militärhögkvarter, sedan till kontor för olika politiska partier, till kooperativt kontor, till vårdcentral, till polisstation varefter det alltså konfiskerades och ändrades till museum.
 
För alla som har minsta intresse av att följa vad som händer i Turkiet, blir det snabbt tydligt att Turkiet inte är trovärdigt, när man säger att man kan vara en bro mellan islam och kristendom eller mellan öst och väst.
 
Turkiet har hållit den romersk-grekiska skolan Halki (Heybeli Ada) stängd sedan 1971 och vägrar, trots många års internationella vädjanden, att öppna skolan igen.
 
Sverige kan inte vara partner med en stat som dagligen kränker sina kristna medborgare.
 
Nu, när Sverige har blivit strategisk partner med Turkiet, ankommer det på Sveriges regering att vara mycket tydlig mot en stat som missköter sig och inte tolererar kristna och som försöker undanröja det kristna kulturarvet i landet så att man till slut ska kunna säga att det aldrig har existerat där.
 
Allt annat vore en skam. 
 
 
 
ACSA,assyrian-chaldean-syriac association
Özcan Kaldoyo
Jakob Rohyo
Olle Wiberg
Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv