İsveçten bir gazeteci grubunun etik dışı Türkiye gezisi

cözüm-süreci-suryaniler-Egemen-Bagıs

Mart ayında Turkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AB Bakanı Egemen Bağış İsveç ziyaretleri dolayısıyla Türk Büyükelçiliği Stockholm’de Grand Otel’de Türk basınına yönelik bir basın toplantısı düzenledi. Basın kartımız olmasına ve Dışişleri Bakanlığı tarafından akredite olmamıza rağmen bizler Süryanice yayın yapan televizyonda çalıştığımız ve muhalif medyada yazdığımız için basın toplantısına alınmadık.

Bizlerin basın toplantısına katılmamıza izin vermeyen Büyükelçilik bir ay sonra İsveç’ten 14 gazetecinin katıldığı bir Türkiye gezisi düzenledi.

Türkiye’ye davet edilen gazetecilerin uçak, otel, yiyecek ve tüm masrafları Türk Hükümeti tarafından karşılandı. Gazeteciler AB Bakanı Egemen Bağış’ı da ziyaret edip kendi aralarında topladıkları paralarla satın aldıkları hediyeyi kendisine verdiler.

Hemde bunu Türkiye’nin en büyük toplu basın davası sürer, 26’sı tutuklu 46 gazetecinin mahkemeye çıkarıldığı günlerde yaptılar.

Egemen Bağış geçtiğimiz yıll BBC’de yaptığı bir söyleşide cezaevindeki gazetecileri katil, tecavüzcü ve soyguncu olarak suçladı. Ocak ayında aralarında Milletvekili Yılmaz Kerimo’nun da bulunduğu Süryanilerin temsilcilerini soykırımını kabul eden yasaya parlamentoda evet oyu verdiği için tehdit etti ve masturbasyon yapmakla suçladı.

Daha önce de Ben soykırımı inkar ediyorum. Gelsin beni İsviçre tutuklasın diyerek soykırımında yaşamını yitirenlere ve yakınlarına hakaretler yagdırdı.

Bağış ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik saldırılarını kabul ettiği 14 İsveçli gazetecinin önünde de sürdürdü. Bir Şairin yazdığı şiiri twitter’de yayımladığı için mahkemenin 10 ay hapis cezasına çarptırdığı Dünyaca ünlü Müzisyen Fazıl Say’a verilen cezayı “İnsanlar bir birlerinin kutsal degerlerine saygı göstersin” diyerek savundu.

Davetli meslekdaşlarımız basın özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı izlemekle yetindiler. Karşı çıkma cesaretini gösteremediler. Üstelik kendisine hediye vererek ödüllendirdiler ve basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılarını meşrulaştırdılar.

Bizim daveti kabul edip Türkiye’de giden meslekdaşlarımıza sorularımız şunlardır.

Dünyada en fazla gazeteci hapseden ülkenin Türkiye olduğunu ve ifade özgürlüğün sıralamasında 179 ülke içinde Türkiye’nin 154. sırada olduğunu belirten Sınır Tanımayan Gazetecilerin rapordan haberiniz yok muydu?

Avrupa Gazeteciler Birliği ve İsveç Gazeteciler Birliği’nin Türkiye’de ifade özgürlüğü ihlallerini protesto edip cezaevindeki gazetecileri adopte kampanyası sürdürdüğünü bilmiyor muydunuz?

Sizler Egemen Bagış’a hediye verirken, Dünyanın en büyük gazeteci davasının başladığını 26’sı tutuklu 46 meslekdaşınızın mahkemeye çıkarıldığını bilmiyor muydunuz?

Meslek Etik Kurulunun gazetecilerin bu tür davetleri kabul etmemesini belirten kuralını okumamışmıydınız?

Türk Büyükelçiliğine sorumuz ise şunlardır.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın 14 Mart günü Grand Otelde yaptığı basın toplantısına girmemizi neden engellediniz?

Türkiye’ye 14 gazeteciyi neden ve hangi amaçla davet ettiniz?

Egemen Bağış’ın basın toplantısına katılabilmek için bizlerin de İsveçli meslekdaşlarımız gibi hediye almamız mı gerekiyordu?

 

Murat Kuseyri, Gazeteci, Evrensel gazetesi

Dikran Ego, Gazeteci, Assyria TV

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv