Journalister på oetisk bjudresa

Gul-Reinfeldt

När Turkiets President Abdullah Gül och EU-minister Egemen Bagis kom till Sverige i början av mars 2013, arrangerade Turkiska ambassaden en pressträff på Grand Hotell som var Turkiska delegationens högkvarter under statsbesöket.  

Trotts att vi hade presskort och var ackrediterade av UDs pressrum nekades vi inträde till pressträffen med President Abdullah Gül. Anledningen till avvisningen var för att vi representerade oppositionell media, Assyria Tv och dagstidningen Evrensel.

En månad senare arrangerade samma ambassad som nekade oss inträde en resa för 14 svenska journalister till Turkiet. Resekostnaderna, hotell, flyg och andra omkostnader för dessa 14 journalister betalades av turkiska staten.

Journalisterna besökte även Turkiets EU-minister Egemen Bagis. Inte nog med det, man hade även samlat pengar för att köpa en present till minister Egemen Bagis. Detta gjorde man med vetskapen om den pågående stora rättsprocessen mot 46 journalister varav 26 av dessa satt i häkte.

För ett år sedan uttalade sig Egemen Bagis till BBC om häktade journalister och kallade dessa för rånare och våldtäktsmän. I januari månad gick samma minister, Egemen Bagis som har till uppgift att förhandla om Turikets EU-medlemskap, till verbal attack mot Riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo och andra assyriska representanter under ett möte på Turkiska Ambassaden och sa följande:

”Vad har ni assyrier vunnit med att använda Seyfo-frågan som masturbation och basunera ut det i medier och Sveriges Riksdag? Varför har ni blandat Pontus-greker i frågan?”   

Detta var inte minister Egemen Bagis första övertramp och hån mot alla som föll offer för folkmordet 1915. När Schweiz för ett år sedan kriminaliserade förnekandet av Folkmordet 1915 reste Egemen Bagis demonstrativt till Zürich, Schweiz för att offentligt förneka Seyfo – Folkmordet 1915 och därmed trotsa denna lag i skydd av sin diplomatiska immunitet.

Minister Bagis fortsatte visa sitt förakt mot åsikts- och yttrandefriheten även inför de 14 svenska journalisterna. En Turkisk domstol dömde den världskända pianisten Fazil Say för att denne retweetade några rader ur en dikt av en känd poet. Minister Bagis försvarade detta beslut med motiveringen: ”man måste visa respekt för andras heligheter”.

Ingen av journalistkollegorna från Sverige bemötte detta angrepp på yttrandefriheten. Tvärtom legitimerade man detta påhopp med sin tystnad. Och inte nog med det köpte man en present till minister Bagis.

Följande frågor vill vi ställa till journalistkollegorna som ställde upp på bjudresan till Turkiet:

Är ni omedvetna om att Turkiet innehar en föga smickrande första plats i världen med att fängsla journalister?

Är ni omedvetna om rapporten från journalister utan gränser som visar att Turkiet ligger på 154:e plats bland 179 länder vad gäller yttrande- och åsiktsfrihet?

Vet ni inte att Svenska Journalistförbundet och Europeiska Journalistförbundet har implementerat ett fadderskap för de fängslade journalisterna (där varje fängslad journalist får en journalist från förbundet som fadder) och startat kampanjer för att protestera mot bristen på pressfriheten i Turkiet.

Visste ni inte att världens största rättsprocess mot 46 journalister varav 26 sitter häktade pågick när ni besökte och lämnade över en present till Egemen Bagis?

Har ni inte läst etiska nämndens regler om att journalister inte bör ta emot bjudresor?

Till Turkiska ambassaden vill vi ställa följande frågor:

Varför har ni nekat oss inträde till pressträffen med presidenten Abdullah Gül och EU-minister Egemen Bagis på Grand Hotel den 13 mars?

Vad var anledningen till att bjuda in 14 journalister?

Måste vi också som de svenska journalistkollegorna köpa en present till Egemen Bagis för att släppas in på pressträff?

 

Murat Kuseyri, dagstidningen Evrensel
Dikran Ego, frilansjournalist för Assyria TV

Källa: Journalisten

 

 

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv