Varför ljuger Syrianska Riksförbundet angående Egemen Bağış ursäkt?

Turkiets ”EU-minister” Egemen Bağış är trogen sin vana att kränka, håna och förolämpa offren som mördades under Seyfo – Folkmordet på assyrier/syrianer 1915. När Bağış senast var i Stockholm intervjuades han av Syrianska Riksförbundets ordförande Kenan Anter för Tv-kanalen Suryoyo Sat. Efter intervjun basunerade Suryoyo Sat och andra mediekanaler kopplade till Syrianska Riksförbundet i Sverige (SRF) att Bağış har tagit tillbaka sitt kränkande uttalande om Folkmordet-Seyfo. Frågan är nu om detta verkligen var sant? Har han verkligen framfört en ursäkt?

För den som behärskar det turkiska språket var det ingen tvekan att Egemen Bağış tvärtemot vad mediekanaler kopplade till SRF påstår fortsätter att håna och kränka offren för Seyfo – Folkmordet på assyrier/syrianer 1915. Han går ännu längre och anklagar alla politiker som engagerar sig i Seyfofrågan för att sprida hat och manipulera folk för att komma åt deras fickor.

SRF som har tusentals medlemmar (många utan vetskapen om sitt medlemskap) har fört dessa bakom ljuset med lögner. Varför har SRF hittat på en ”ursäkt” som inte existerar? Detta är en fråga varje medlem skall ställa till ansvariga. Vad var syftet?

För att bringa klarhet i händelserna har undertecknad översatt Egemen Bağış intervju som sändes på tv-kanalen Suryoyo Sat den 11 mars 2013, se nedan.

Därefter kommer innehållet i pressmeddelandet som SRF skickade ut samma dag som intervjun. Avslutningsvis hittar du några rader från Bahro.nu som skrivit om den påstådda ursäkten.

Vidkommande hanteringen av den påstådda ursäkten påbörjande nyhetsläsaren i Suryoyo Sat med att säga: ”Den turkiske EU-ministern Egemen Bağış tar tillbaka sitt kränkande uttalande om Seyfo-Folkmordet”.

Översättningen av Egemen Bağış intervjun den 11 mars 2013.

Det omnämnda mötet kom till efter min kallelse. Det var ett slutet middagsmöte som ägde rum i den turkiska ambassaden. Jag var på en snabbvisit i Stockholm, bara 24 timmar. Trots detta har jag ägnat tre av mina timmar för att träffa assyriska/syrianska representanter. Jag ville lyssna på vilka problem de hade och diskutera hur vi skulle kunna lösa problemen som församlingsmedlemmarna i Turkiet har. Detta var ett privat/slutet möte och ingenting borde läcka ut. 

Ärligt talat minns jag verkligen inte om jag har använt det ordet (masturbera). Jag frågar ambassadören, hon minns inte. Jag frågar min assistent och inte heller han minns. Men det är mänskligt, ibland kan vissa ord slinka ur ens mun. Om jag har sagt det ordet är jag beredd att blidka alla assyrier/syrianer. 

Men det som gör mig ledsen är att information om mötet läckt ut. Man hittar på saker som inte existerar och överdriver saker och ting. 

Ännu en sak som gör mig ledsen är att vi hade sju gäster (assyrier/syrianer).  Om jag hade sagt det ordet, borde åtminstone en av dessa varna mig och tala om att det inte är passande att jag uttrycker mig på det sättet. Varför reagerade ingen?, ingen sa någonting. 

Först efter att det hade gått tre veckor och tre dagar, före presidenten Gul´s resa till Sverige, smäller det här plötsligt på internet. Detta verkar ha gjorts avsiktligt av illvilliga personer för att hindra oss från att ta hand om och lösa våra assyrier/syrianska bröders problem i Turkiet. Jag upplever det att dessa personer är ute efter att förstöra lugnet och harmonin som råder i Turkiet. 

Trots allt detta, vill jag betona att sedan jag engagerade mig politiskt, och själv kommer från Siirt som är nära till Mardin och Midyat, har jag vuxit upp i en miljö nära assyrier/syrianer där jag alltid försökt hitta lösningar till mina bröders problem. Jag har engagerat mig i frågor angående Istanbul församlingen. Jag är den förste tjänstgörande ministern som närvarade en aktivitet som arrangerades av församlingen i Istanbul. Det kan biskop Yusuf Cetin vittna om.

Jag har alltid försökt hjälpa till, från planerna att bygga kyrka i Yesilköy till Mor Gabriel processen mm. Men som jag förstår det, har det irriterat en del personer och dessa vill förstöra våra relationer. Men det kommer inte lyckas för att vi är bröder. 

Vi har levt i tusentals år tillsammans och kommer även i framtiden fortsätta att göra det. Jag vill betona att den turkiska staten behandlar alla sina medborgare lika och omfamnar dem. Vi gör allt för att tillmötesgå alla våra medborgare oavsett vilka de är. Som minister har jag hela tiden funnits till hands och har alltid varit lätt tillgänglig för den assyriska/syrianska församlingen. 

Allt detta visar att en del illvilliga personer störs av det pågående välståndet och demokratiseringsprocessen som Turkiet genomgår. Det kan finnas personer som känner sig obekväma med utvecklingen. Men vi kan inte be om ursäkt för att ha irriterat dessa personer. 

Jag vill påpeka att jag kommer fortsätta engagera mig i mina assyriska/syrianska bröders frågor. Jag kommer fortsätta lyssna till dem. Men det är faktum att dessa händelser har slitit och gjort oss ledsna. Jag kommer fortsätta att hålla kontakten med assyrier/syrianer som finns i Turkiet. Men de som bor utanför Turkiet bör vara mer försiktiga och tänka mer på sina bröder som finns i Turkiet. 

Idag ställer vi upp och hjälper assyrier/syrianer som flyr från Syrien. När Turkiet går igenom en känslig period och när Turkiet håller på att försöka lösa den pågående Mor Gabriel processen, försöker vissa personer lägga hinder på vägen och hugga sönder utvecklingen. Men vi är väl medvetna om det och ser vad som försiggår.  

Jag ogillar dessa personer som missbrukar dessa händelser. Jag har aldrig raljerat och sett ner på andra människors upplevelser och känslor. Jag har aldrig marginaliserat dessa. Oavsett om det är assyrier/syrianer andra folkgrupper eller mitt eget folk. 

Jag fördömer de som leker med människors känslor, hittar på ”det så kallade folkmordet” och lägger fram motioner om det. Dessa hjärntvättar folk för sin egen politiska vinning. 

Jag fördömer dessa politiker som planterar/sprider hat och fiendskap. Jag har alltid kämpat mot dessa och kommer även i framtiden fortsätta att göra det.  

Den 11 mars 2013 skickade Syrianska Riksförbundet ett pressmeddelande med följande innehåll:

                                                                                               Södertälje 2013-03-11 

Pressmeddelande 

Den turkiske EU-ministern Egemen Bağış tar tillbaka sitt kränkande uttalande om folkmordet (Seyfo)

Vid ett möte med representanter för bl a Syrianska Riksförbundet på den turkiska ambassaden i Sverige i januari jämställde Bağış folkgruppens krav på ett erkännande av folkmordet med att onanera.

Vid en intervju idag med Syrianska Riksförbundets ordförande, Kenan Anter, för den syrianska TV-kanalen Suryoyo-SAT, ber Egemen Bağış indirekt om ursäkt för sitt uttalande:

- Har jag uttalat mig på det sättet, är det djupt beklagligt och jag ber givetvis  om ursäkt. Jag är väldigt mån om fortsatt goda relationer med den syrianska folkgruppen. 

Samma nyhet har även publicerats i SRF:s nättidning Bahro som avslutar texten med följande rader: Intervjun där Bağış drar tillbaka sitt kränkande uttalande kan ni se på Suryoyo Sat-nyheterna kl. 19.00 ikväll. 

Se intervjun med Egemen Bağış, klicka här

Se SRF:s pressmeddelande, klicka här

Se nyheten på Bahro.nu, klicka här

Dagen efter den påhittade ”ursäkten” basunerades ut i SRF-media gjorde nyhetsbyrån IHA, İhlas Haber Ajansı en kort intervju med Egemen Bağış. I den intervjun fördömde Bağış alla påståenden om att han skulle ha jämfört aktiviteterna kring Seyfo-folkmordet 1915 med masturbation.

Skulle Egemen Bağış be om ursäkt för något som han förnekar och fördömer alla påståenden om det? Egemen Bağış passade även på att sända dolda hot i sin intervju i Suryoyo Sat. Som framgår av översättningen i intervjun påpekar Egemen Bağış att ” Men de som bor utanför Turkiet bör vara mer försiktiga och tänka mer på sina bröder som finns i Turkiet.”

Det enda maktmedlet som assyrier/syrianer kan sätta emot turkiska makthavarna är de egna och de västerländska mediekanalerna. Det är dessvärre endast via media och politisklobbying som assyrier/syrianer kan blottlägga de turkiska makthavarnas förtryck och övergrepp mot assyrier/syrianer.

Frågan är nu hur det kan komma sig att det enda påtryckningsmedlet som gruppen själva kontrollerar har vänt sig mot folket?

Att den turkiske ministern, Egemen Bağış, inte ber om ursäkt kan inte skyllas på någon. Det visar endast ministerns karaktär. Genom sitt utspel om Seyfo visar Egemen Bağış den turkiska statens verkliga inställning till assyrier/syrianer.

Vidkommande de lögner som SRF, Bahro.nu och Suryoyo Sat med Kenan Anter i spetsen sprider om en påstådd ursäkt kan man fråga sig varför personerna bakom dessa mediekanaler väljer att föra sitt folk bakom ljuset?

Frågan som alltjämt är obesvarade är varför SRF, Bahro.nu och Suryoyo Sat ljuger om att Egemen Bağış tagit tillbaka sitt uttalande och bett om ursäkt?

 

Dikran Ego

Kommentarer
21 svar till “Varför ljuger Syrianska Riksförbundet angående Egemen Bağış ursäkt?”
 1. Shlomo skriver: 77.53.185.61

  Nästa gång ni ska möter EU ministern eller en annan känd turk på ett möte, och han börjar svära åt er, se till att era journalister bär en dold kamera eller en dold mikrofon så att ni kan spela in samtalet. Har ni inte sett Uppdrag Granskning på SVT hur dem avslöjar folk m h a såna medel. Hade ni spelat in EU ministerns samtal hade det varit direkt bevis som kunnat leda till åtal.

 2. Taoro skriver: 178.174.149.23

  Självklart är det ett kulturarv för ett folk utan någon riktig identitet att klippa och klistra in citat för att få igenom sin propaganda.Du försöker hela tiden styra debatten dit du känner dig trygg nämligen historia, du är väldigt duktig på att rapa årtal och briljera med namn du har lärt dig. Men det du missar i hela debatten är att din Arameiska ideologi inte fyller någon funktion förutom att vara anti Assyriska jag vet inte hur många gånger jag ska behöva säga det för att det ska gå in i ditt huvud. Självklart pratar jag om politik det är det jag har pratat om hela tiden. För övrigt bekräftar Artikeln i LT idag ännu en gång att min tes stämmer. De som styr de Arameiska institutioner är skojare och ingenting annat. Hur kommer det sig att den Assyriska sidan har fått bedriva sin kamp i 200 år utan att Arameerna reagerade? Du pratar om ”institutionaliserad” form vad var det som fick Syrianerna att ta denna form, det var ju inte så att ni inte visste att det fanns de som kallade sig Assyrier innan ni helt plötsligt bestämde er för att institutionaliseras (tänker närmast på Patriark Afrem Barsom som bytte identitet) Nu till mina frågor ja det var duktigt av dig att notera att jag skrev fel när jag skrev FF istället för FC och även när jag skrev Istanbul istället för Konstantinopel men jag tror att både du och läsarna förstod vad jag menade . Första frågan har du alltså ingen svar på utan du konstaterar bara efter ett faktaspäckat inlägg att ”Vad gäller de rödgula färgerna så hade faktiskt inte assyriska rörelsen ”patent” på de även om Assyriska FF hade gulröda kläder först på 70-talet.” Ditt svar här hänger ihop med den andra frågan om färgen på flaggan det har alltså ingenting med som det sägs från Syrianskt håll att den gula färgen i flaggan är för hoppet om ett eget land och det röda är för lidandet och blodet som spillts av våra martyrer utan det är ytterligare ett plagiat som den ”i institutionaliserad form” rörelsen har gjort. I brist på egen historia har man ”lånat” lite av kyrkan(detta efter att Assyrierna gjorde det först enligt dig man kan undra varför dom gör en så enkel tabbe). Att du sedan försöker idiot förklara dåtidens människor genom att mena att de inte visste utan att det var missionärerna som satte ett namn på dom och därigenom försöka få dom att framstå som oskyldiga offer för en godtycklig stämpel eller” label” som du säger är ju bara patetiskt tror du att missionärerna hade med obildade urinnevånare som man kan hitta i dagens Brasilianska regnskogar att göra? Nej dom var närmare dåtids historian än vad du och jag var och för dom var det ingen stor sak att kalla sig både för Assyrier och Arameer det rådde ingen motstridighet i detta. Men det gör det idag tack vare skojare som inte har en annan ideologi än att fylla sina fickor på folkets bekostnad, och att få resa gratis och ta bilder med diverse högdjur.

 3. Ninveh skriver: 213.114.117.132

  Jag undrar över de som kallar sig syrianer eller arameer, skulle de kunna ta med sig de historieböcker och närvara med de som kallar sig för assyrier och tillsammans ta del av innehåll och jämföra. Låt så många som möjligt ta del av detta, för att spara tid. Hitta en plattform i kyrkan eller i förening och få slut på denna namnkonflikt, så att vi kan samarbeta och nå lösningar på gemensamma konflikter. Hur länge till ska vi acceptera att två systrar eller två bröder kallar sig för olika benämningar?
  Jag hoppas även att alla söker sanningen och med ett öppet sinne lyssnar och kommenterar och debatterar och öppnar alla dörrar för nationens och våra barns framtid.

 4. Turabdin skriver: 213.114.117.132

  ACSA är en sanningens plattform. Det är verkligen intressant att delta i de sändningar och debatt ni framför. Jag lämnar mina synpunkter när det gäller att olika organisationsledare inte närvaror på ert program, det jag tror är att dessa ledare inte har så mycket kunskaper för att försvara sina egna handlingar och orgaisationer. De lurar ett folk som inte är medveten om vad som pågår runtomkring det.
  I mina ögon är den som kan delta i alla debatter och ha en öppen kommunikation och stå för det man säger, det är den människan som brinner för sanningen och skapar enighet och inte splittring.
  Tack till er alla som brinner för att ena folket och försvara dess rättigheter.

 5. DANHO skriver: 80.216.20.149

  herregud vilka rikstomtar det finns ARAMEAN tycker du ska begära att få sitta i en debatt med den MINST kunnige bland assyrier officielt och dra dina hokus pokus arame imperie aka star wars historier i en tv så folk får skratta lite.

  jonny messo är en med noll iq som leker president över de i hans egna organisation man tigger pengar av folk men leverar NOLL

  men det är nog ingen ide och bry sig när såna som du skriver ARAMEAN för ni har verkligen ingen verklighetsuppfattning eller liv för den delen.

 6. Aramean skriver: 46.59.28.157

  Arameiska rörelsen må vara yngre än den ”assyriska rörelsen” som en rörelse i institutionaliserad form men detta gör inte ger inte assyriska rörelsen legitm folkrerepresentant för hela folket utan enbart den del som anser sig vara assyrier idag. Arameiska-syrianska rörelsen är absolut inte baserat och byggd på en lögn. Anledningen till att den grundades är absolut inte att den enbart motarbetar assyriska namnet och rörelsen (detta är inte A och O i hela dess arbete). Anledningen till att den grundades i institutionaliserad form var pga det arameiska kulturarvet som redan fanns där innan 1800-talets nationalistiska strömmningar och långt innan assyriska rörelsen grundades då. Om det däremot hade funnits en oavbruten levande tradition där termen Suryoyo/Suryaya och othuroyo/aturaya användes synonymt sedan 300-talet fram till 1300-talet och fram till idag så hade vi accepterat det assyriska namnet, Men eftersom så inte är fallet så kan ni glömma att vi tänker överge det arameiska/syrianska namnet.
  Samarbete kan inte ske mellan falangerna även om vi har många gemensama frågor om man inte står i en gemensam grund i detta fall den etnisk nationalistiska biten. Det finns hypotetiska samarbets modeller eller mallar och om man inte kan uppfylla dessa kriterier redan från grunden från första trappsteget fram till sista så kommer ett samarbete vara omöjligt i en dominoeffekt. Anledningen till att vi inte accepterar den ”halv-officiella kompromiss benämningen assyrier/syrianer” beror på att man inte gått med på det utan att den är myntad av assyriska rörelsen utan arameiska-syrianska falangens eget samtycke och medverkan till att mynta denna ”kompromiss”. Arameiska namnet är lika känt som det assyriska namnet historiskt även om arameerna inte var imperialister utan hade stadsstater. I mellanösterns historia är inte arameiska namnet okänt för historiekunniga och i historieböcker dessutom är den inte så artfrämmande som man menar bland våra egna. Vi kan fixa egen autonomi med arameiska namnet med även om den kanske medvetet inte finns med på agendan mer eller mindre .
  Jag tror att huvudanledningen till att Johny Messo inte var med på ACSA TV beror på att han inte vill associeras med assyrister och dowronoye han tänker på sitt rykte och heder bland folket annars skulle han ses som en opålitlig förrädare från arameist-syrianskt perspektiv fattar ni väl . Enda anledningen till att Özcan Kaldoyo och Jakob ville ha med han är för att mjölka honom på den exakta informationen de vill åt för att förstöra hela rörelsen tillsammans med andra tittare bland assyriska namnets apologeter . Hypotetitsk skulle han utan tvekan kunna utmana Jan, Özcan, Jakob och Shmuel Khuri vad gäller historia utan tvekan. Men resorna är inte semester de är för folkets rättigheter inför framtiden. Sluta smutskasta Johny Messo han är bättre än de som attackerar honom.

  • Ashuraye skriver: 87.227.0.112

   Till Aramean,

   Du borde vid det här laget förstå att splittringen inte har någon som helst med namnet att göra, att det användes som ett vertyg för att skapa en ”vi och dem” känsla, bland folket, där araméerna allierade sig med den syrisk-ortodoxa kyrkan och på så sätt få med sig anhängare. Har man kyrkan som backar upp en så blir det lättare att få uppbackning bland folket, åtminstånde på 70-talet då det fortfarande inte rådde någon källkritik mot det som predikades i kyrkorna. Det handlade mer om det sekulära mot det traditionella, de som ville representera folket oavett kyrkotillhörighet och kyrkans överlevnad.Den nystartade etnisiteten syrianer uppkom på 70-talet och vi ser nu resultaten av den så kallade arameiska rörelsen börja blomma även om den startades av Efrem Barsoum 1953..

   Om vi ändå ska gå till de historiska böckerna så borde du åtminstånde FÖRSÖKA läsa litteratur och korrespondans som visar att benämningen assyrier har funnits under de årtalen du efterfrågar. Jag kan rekommendera dig att beställa Racho Donefs bok som visar just det och under perioden efter Ninevehs fall och innan Layard satte sin fot i Irak.

   Ang Jonny Masso får han gärna arbeta för folket, oavsett vad han väljer att kalla sitt folk men om det är heder han vill ha så ska han fokusera på folkets bästa och låta bli att dela oss i vad vi kallar oss för. Samtidigt ska han inte propagera för saker han verkligen inte har tillfört. Att skriva ett brev till olika representanter eller instutitioner, ta bilder med politiker och sitta på någon parlament och be/kräva om vårt folks rättighet kan både du och jag också göra, det har flera av oss också gjort utan att för den delen bete sig som någon messias. Det är när man verkligen når resultat man får visa att man har den kapacitet som krävs, hittills har jag bara sett ett luftslott som många tyvärr går på.

   • Abgar skriver: 83.251.88.180

    Du ödslar tid på att skriva till denne psykopat D…. D… Han andas och när sig av namnsplittringen varje dag. Även våra bröder syrianerna har sen länge fått nog av hans psykoser.

  • Taoro skriver: 178.174.149.23

   Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser dina förvirrade kommentarer du rabblar en massa trams som jag inte ens tror du vet vad dom betyder ”Arameiska rörelsen må vara yngre än den ”assyriska rörelsen” som en rörelse i institutionaliserad form ” bara den kommentaren räcker egentligen för att omkull kasta dina retarderade kommentarer. Syrianerna (som ni först blev döpta till efter några år av förvirring i Sverige) säger ju själva att vi började kalla oss Assyrier för 200 år sedan om så är fallet så borde det väl räcka 200 år är en väldigt lång tid för en nationell rörelse speciellt när den från första dagen införlivat det Arameiska under sitt paraply och till fullo respekterat även den benämningen. En rörelse som har haft en kyrka som har varit delaktig i den nationella kampen. Inte du och ingen annan kan rent genetiskt eller historiskt med säkerhet påvisa sin härstamning så vad är poängen med dagens Arameiska rörelse om inte för att vara en antirörelse som är designad för att motarbeta Assyrierna.

   ”Jag tror att huvudanledningen till att Johny Messo inte var med på ACSA TV beror på att han inte vill associeras med assyrister och dowronoye han tänker på sitt rykte och heder bland folket annars skulle han ses som en opålitlig förrädare från arameist-syrianskt perspektiv fattar ni väl . Jag tror att det kommer att stå fullständigt klart för alla som tittar att Messo inte är associerad med något annat än sitt eget parti. Hur kan man dra sig för att debattera om man är så säker på sin sak och utöver det en världsledare för ett helt folk? Jag var i Södertälje för några veckor sedan och var inne i Syrianskas tv lokal och det som förvånade mig var att när man kommer innanför dörrarna på vänster sida så har dom massa brevboxar till alla sina organisationer, det jag inte förstår är hur ett folk som utvecklas naturligt och inte är en diktatur kan ha samma åsikter och samla alla sina organisationer under samma tak det finns alltså ingen variation utan det verkar som om direktiven kommer från samma håll och sedan har man sådana som Messo och liknande filurer som efterföljer dessa.

   ”Om det däremot hade funnits en oavbruten levande tradition där termen Suryoyo/Suryaya och othuroyo/aturaya användes synonymt sedan 300-talet fram till 1300-talet och fram till idag så hade vi accepterat det assyriska namnet,” Dina revisionistiska och barnsliga argument fungerar inte här utan använd dom på dom som kan tänkas gå på det. Du har fått ett boktips av en tidigare kommentator nu ska du få en av mig som du säkert har läst men ta och gå igenom den igen för nutidshistoria, nämligen Assyrierna av Stefan Andersson. Slutligen så kan varken du eller någon annan stoppa ett folk som vill enas för sin självbevarelse så sluta upp med hatpropaganda och koncentrera dig på viktigare saker, vi har folk som dör i krigets Syrien vi har ungdomar som knarkar och är kriminella och du vill absolut inte samarbeta med Assyrier, hur är man funtad då? Är man verkligen för folkets bästa då?

   • Aramean skriver: 46.59.28.157

    Taoro.jag har läst den där gula boken men trotts det läser jag den kritiskt precis som jag läser Racho Donefs bok ”Assyrian post-Nineveh” som kom ut i år. För mig är dessa böckers innehåll väldigt skrapa på ytan dessutom nämner nästan inget om Arameiska benämningen i sin bok. Jag har lånat den håller på att läsa den. Jag läser den med kritisk lins.Det räcker bara 200 år bakåt för vissa dock inte alla. Många är fortfarande intresserade av hur vi såg oss själva mellan 300-talet och fram till 1300-talet och framåt sen vad gäller de få citat som finns lite här och där misstolkas ur sin kontext vad gäller termen Othur, othuroye och Aturaya etc.

    • Taoro skriver: 178.174.149.23

     Du talar om kritik och kritiskt tänkande om du är så mån om att vara källkritisk så borde du veta att den information som kommer fram av akademiker om Assyrierna går igenom en akademisk procedur som är designad för att man ska vara så vetenskaplig som möjligt, det är alltså inte någon liten pajas någonstans som sitter på sitt rum och klipper och klistrar på sin dator för att få fram information som passar honom (detta har jag sett prov på hos arameerna för övrigt, det är bara att gå in på ARDOs hemsida så har du fullt med artiklar och information som klippts och klistrats in lite som det passar). Att man som ”amatör” försöker omkullkasta deras akademiska bedrifter ser jag bara som ett förakt för det intellektuella. De årtal du nämner har ingenting med det som är poängen med hela denna debatt så försök inte blanda bort korten med snack om att ”du vill veta hur vi såg oss mellan 300-1300″. Hela diskussionen och min poäng är att Syrianska är en anti rörelse som enbart har till syfte att motarbeta Assyrierna och folkets enande men du har inte kunnat argumentera för att så inte är fallet. Så därför några konkreta frågor som jag vill ha svar på, för att ytterligare understryka min poäng.
     – Hur kommer det sig att syrianska FF använder de rödgula färgerna, EFTER att Assyriska FF bytte till de färger dom använder nu?
     -Syrianerna säger att den gula färgen i ”deras” flaggan är för hoppet om ett eget land och det röda är för lidandet och blodet som spillts av era martyrer, medan Augin Kurt mycket tydligt visade att det kommer från färgerna i patriarkens kläder och därifrån vidare till färgerna som användes av Assyrierna i det Assyriska riket (bla färgerna på Taoro).
     -Hur kommer det sig att våran kyrka i Tarlabashi i Istanbul redan på 1840 talet hette ”pera Assyrian curch”, om det är så att det var Austen Henry Layard som efter sina utgrävningar i Ninve 1845-49 lärde oss att vi var Assyrier?
     När man börjar pussla ihop alla pusselbitar och ”de få citat” som finns så kan man inte förneka vårt ursprung som Assyrier något annat vore som sagt ytterligare ett tecken på min tes att man bara vill motarbeta och inget annat.

     • Aramean skriver: 46.59.28.157

      Oavsett om man klipper ut och klistrar in från ArDOs hemsida eller inte så är de citaten ett kulturarv vare sig du vill eller inte. Citaten precis som vilka som helst inom akademin har källor och är inte tagna från luften eller påhittade som Ablahat Jallo i Tysklans fabricerade källor http://www.aramaic-dem.org/English/History/johny_messo/The%20fictional%20Assyrian%20book%20of%20Arkah.htm
      Poängen med de årtalen Taoro är att de inte bevisar att vi haft en assyrisk självmedvetenhet (300-talet till 1300-talet och framåt.
      Din diskussion du nämner är inte av historisk natur utan av realpolitiskt etno-ideologiskt centrerad på institutionaliserade grunder. Man kan i detta avseende inte säga eftersom ”assyriska rörelsen etablerade sig före den arameiska-syrianska rörelsen kronologiskt ”i institutionaliserad form” existerade. Så är arameiska-syrianska rörelsen en bluff. Nej arameiska-syrianska identiteten fanns där även om den var mer eller mindre vilande. Tex sa hade Sanharib Bali som var och är känd inom assyriska rörelsen i Mellanöstern publicerat en tidskrift som heter Sawto d-Oromoye 1913 även om han har kallat den Sawto d Othuroye. (A BIBLIOGRAPHY OF SÜRYÂNÎ PERIODICALS IN OTTOMAN TURKISH – BENJAMIN TRIGONA-HARANY) http://syrcom.cua.edu/hugoye/Vol12No2/HV12N2Trigona-Harany.pdf
      Syrianska rörelsen grundades inte enbart för att motarbeta assyriska rörelsen. Detta är ett assyrisk propaganda perspektiv.
      Du frågade ” Hur kommer det sig att syrianska FF använder de rödgula färgerna, EFTER att Assyriska FF bytte till de färger dom använder nu”. För det första heter laget Syrianska FC och inte Syrianska FF. För det andra hette Syrianska FC först Suryoyo BK (1977 till 1980) sen bytte den namn till Syrianska FC först 1980 som du sa. Vad gäller de rödgula färgerna så hade faktiskt inte assyriska rörelsen ”patent” på de även om Assyriska FF hade gulröda kläder först på 70-talet. Om du går ännu längre bak i tiden så hade och fortfarande har syrisk ortodoxa kyrkans flagga (som kyrka) de rödgula färgerna se bilderna här. http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rel-syox1.gif , http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rel-syox2.gif http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rel-syox3.gif http://sua-ngo.org/sites/default/files/imagecache/resize_watermark/SOCAPatriarch.jpg
      Ninos Aho som är väldigt populär i assyriska rörelsens kretsar från AUA har själv sagt att de rödgula färgerna var syrisk ortodoxa kyrkans färger och att assyriska rörelsen i bla Syrien i Hudro d Beth Nahrin (nadi ar-Rafiyan) som grundades av Shukri Charmukli hade en tavla av assyristen Hazqiyel Toros. Toros hade valt de rödgula färgerna för sin tavla med den assyriska bevingade tjuren lammasu http://www.hujada.com/old/gallery/samhalle/rodgul-collage.jpg i propaganda syfte att samla alla syriska ortodoxa under den assyriska rörelsen som enbart styrdes av en elit.
      Så därför tog syrianska sidan över de rödfärgerna i Sverige och AFF gick över till sina nuvarande vita färger. Sen måste du komma ihåg att den nuvarande assyriska flagan ritades av suryoyo madenhoyo (nestorian) George Bit Atanus i Teheran i Iran 1968 och att hans flagga utsågs till för att citera AUA ”assyriska folkets officiella flagga sedan 1968 då AUA också hade grundats och detta var samma år som Ha Nison beslöts av AUA att vara ”assyriskt nyår. Trotts att assyrister inte började fira sin Ha Nison (Akitu) först förrän 1970 fram till idag. Även om själva solguds symbolen av Shamash i den assyriska flaggan av George Bit Atanus hade sitt ursprung i antik stele från Nipour i Irak så var den inte assyrisk utan Amoritisk. Vad gäller solguden Shamash kan jag säga att han dyrkades av olika folkgrupper i antiken och inte enbart av forntida assyrierna utan även av Arameerna (Zakir Stelens inskription bevisar det). Den är från Hamath (Hama) i Syrien under Arameiska kungen Zakir även kallad Zakkur. Stelen finns i Louvren i Paris. Och nämner Shamash tillsammans med Baal Shamayin och Iluwer.
      Eftersom rödgula färgerna var syrisk ortodoxa kyrkans emblem valde arameisk-syrianska rörelsen i samband med sin unga institutionaliserings process välja de för sin nuvarande flagga med Arameiska örnen från kung Kapparas palats i Gozana (nuvarande Tell Halaf) s Syrien som finns i National museet i Aleppo idag. (frågan är om museet är kvar med tanke på bomberna som faller i Aleppo just nu)
      Vad gäller ditt argument med referens till Augin Kurt Beth Haninkes föreläsning kan jag säga att det finns inte bevis på att de forna assyrierna använder de rödgula färgerna inte ens på de bevingade tjurarna i museerna som är ofärgade gjorde av sten. Vad gäller patriarkens kläder kan jag säga att du måste nog syfta på hans Gudstjänst kläder och inte på hans röda ”Jibbe” som han har på sig vardagligen. Jag har inte sett assyriska kungar eller hedniska präster ha rödgula kläder på sig och detta är långsökt från Augins sida, även hans argument från vår musik om att nestorianerna sjunger sånger om de rödgula färgerna Smoqa u Zarde. Du måste tänka på att dessa låttexter är skrivna i modern tid och inte under antiken. Dessutom har inte patriarken alltid rödgula färger på sig under Gudstjänsten utan olika färger omväxlande. Dessa är beställda från Indien och inte inte lokalt gjorda.
      Sen sa du ”” Hur kommer det sig att våran kyrka i Tarlabashi i Istanbul redan på 1840 talet hette ”Pera Assyrian Church”, om det är så att det var Austen Henry Layard som efter sina utgrävningar i Ninve 1845-49 lärde oss att vi var assyrier ”
      Först av allt hette staden Konstantinopel fram till 1920 eller 30-talet. Turkarna kallade den Konstantiniye även efter att Mehmet II tog över den från Bysans. Nej det var inte Austen Henry Layard som var orsaken till att JUST KYRKAN i Tarlabashi kallades så. Utan det var pga av västerländska missionärer som var aktiva i området kallade sin missionverksamhet ”mission to Assyria” den var inte begränsad till syrisk ortodoxa utan omfattade även Armenier och även försök att konvertera muslimer till evangelistisk kristendom. Senare när deras missions verksamhet flyttades till Urmia fick den namnet ”Mission to Persia” Sen finns det frågetecken om varför en syrisk ortodoxa kyrka skulle ha ett namn på engelska 1830 med tanke på att vi inte talade engelska under den tiden. Det rimligaste var missionärernas blinda ”labeling” efter deras ”Bibliska geografiska” kunskaper som även omfattade ”romerska kartors geografi”
      Jag personligen vill veta var ifrån Aryo Makko’s källa är för ”Pera Assyrian Church” med tanke på att ingen talade engelska av vårt folk förutom missionärerna. Samtidigt fanns det missionärer som Asahel Grant, Adrian Fortescue, George P Badger som inte trodde på myten om att vi var assyrier. ar Assyrier

    • Ashuraye skriver: 87.227.0.112

     Donefs bok handlar inte om arameerna utan om att den assyriska benämningen har bestått bland vårt folk. That’s a fact och inget misstolkas. Ni väljer att ta saker ur sitt sammanhang och värld och väljer att tolka det till er agendas skull. Väldigt tragisk vad ni gör utan att ni inser Baath-politiken som har medfört till denna splittring som ni fortsätter att rida efter..

     • Ville skriver: 82.209.191.92

      När ska ni syrier & assyrier integreras i det svenska samhället Det som ni bråkar om är ingenting vi har i vår svenska kultur och är det så att ni inte vill integreras ja då kan ni lika gärna åka hem till det land ni kom ifrån eller era föräldrar.

      vi vill inte ha ett lilla mellanöster i Sverige antingen lever ni efter våra regler och anpassar er eller bye bye .

    • Jano skriver: 37.196.232.184

     Intressant diskussion. En fråga bara. Vilka bevis finns det för att vi arameer? Både kyrkliga och vetenskapliga?

 7. Aramean skriver: 46.59.28.157

  Till att börja med vill jag påpeka att jag instämmer med Dikran och er att Egemen Bagis gjorde en sk halvpudel i sitt tal på turkiska i Suryoyo Sat intervjun med Kenan Anter. Det Egemen gjorde är oförlåtligt och sjukt och att gjorde samtidigt gjorde det i linje med turkiska regeringens officiella förnekande av Seyfo folkmordet. Han borde lära sig av de turkiska folkmords forskarna Taner Akcam och Ragip Zarakolu och samtidgt av den kurdiska Ahmet Turk och Orhan Miroglu

  Samtidigt är jag förbannad på Egemen för att han samtidigt som han förnekar folkmordet och att han samtidigt hotar våra egna bröder och systrar som är kvar i Turkiet. (både i Tur Abdin och övriga Turkiet).

  Jag förstår själv inte varför SRF, Bahro.nu och Suryoyo Sat inte var tydligare i sin nyhetssändning och artikeln på Bahro måste ha fallit i samma fälla utan göra en hel analys av Egemen Bagis’s hela tal intervju på turkiska och varför man misstolkade hans sk ursäkt ur sitt helhets sammanhang. Jag förstår heller inte om man gjort så medvetet eller omedvetet. Men samtidigt är min kritik mot Dikran Ego att Egeman Bagis aldrig använder termen Asurlar i sin hela intervju utan använde enbart termen Suryaniler och Suryani. Detta måste bero på ACSA och Dikrans sagt ni har samma pro-assyriska ideologiska linje eftersom ni överaatte suryani och suryaniler till ”assyrier/syrianer” på svenska. det finns ju samma maktspel på bla google tranlate när man översätter Suryaniler till svenska och engelska så översätter den till assyrier och assyrians. Samma sak med den tyska termen Aramäer = Arameer som google translate och andra liknande översättning-motorer översätter Aramäer till Assyrier och Assyrians. Detta är också ett sätt att manipulera folketz identitet i enlighet med den assyriska rörelsens ideologi

  • Företaget skriver: 62.88.128.48

   Aramean/// Aramäer betyder araméer, assyrier betyder assyrier, kaldéer betyder kaldéer. Här är det fel på google translate och det är olyckligt att vi måste fiffla med begreppen. De som kallar sig för assyrier och de som kallar sig för syrianer är lika äckliga på denna punkt. Jag håller med dig!

   När det gäller turkiska ordet ’Suryaniler’ har du dock fel. Begreppet ’syrianer’ är ett påfund i Sverige och finns inte i något annat land. Att ’suryoyo’ är en variant av ashuroyo råder det inga frågetecken om i vetenskapen. Vad ashuroyo betyder får du lista ut på egen hand ;) Sammanfattningsvis är det mer rätt att översätta ’Suryaniler’ till ’assyrier’ och inte ’assyrier/syrianer’.

  • Taoro skriver: 178.174.149.23

   Anledningen till att du inte förstår varför dina Arameiska ledare och dina Arameiska nyhetskanaler ”misstolkade” är för att hela systemet och ideologin är byggd på en lögn det startade som en motreaktion och har därför ingen naturlig och äkta bärkraft. Man vet egentligen inte vad man vill och därför har man inte en klar linje i sin politik förutom att motarbeta den Assyriska sidan, då blir det svårt med frågeställningar som hela tiden dyker upp bland folket. Ditt inlägg är ett mycket bra exempel på det, du håller med Dikran Ego i sak men var tvungen att blanda in namnkonflikten utan att det egentligen var nödvändigt. Du och ”arameerna” kan inte bortse från namnfrågan och nöjer er inte med en kompromiss för att ni är så säkra på att ni är Arameer vilket i sig är barnsligt du är antagligen lika mycke arame som du är Mongol. Men som sagt har man ingen politisk ideologi förutom att bevisa att vi inte är Assyrier så blir det lite enformigt. Låt oss för sakens skull säga att vi är Arameer sen då vad vill ni sen efter att alla har blivit Arameer? Vem ska ni motarbeta då? Eran högsta ledare Jonny Messo har ju blivit inbjuden till denna kanal för att yttra sig och för att berätta för oss tittare vad målet med era aktiviteter är men har avstått varje gång jag kan bara finna två orsaker till detta första är att han inte vågar för att han vet att han inte kan debattera med programledarna, den andra orsaken är att hans ideologi som är anti Assyrisk inte gynnas av att delta eftersom hans organisation faktiskt inte når några resultat förutom att man förorenar miljön med alla gratis resor runt om i världen. Men om jag har fel så är du och han välkomna att motbevisa mig och fast än jag inte är medlem eller aktiv i acsa så bjuder jag ändå in Messo eller någon annan av era ledare till en debatt här eftersom jag vet att det har erbjudits förut, så jag aktualiserar bara tidigare inbjudan.

   • Homerus skriver: 62.95.88.254

    Varför ställer inte ACSA dessa personer mot väggen? Dialog någon? Eller vill dessa inte medverka?

 8. Saıt Baran skriver: 90.231.125.225

  Egemen Bağış Süryanilerden özür dilemedi. Bilakis Süryanileri ve onların polıtıkacılarını hiçe saydı.Süryoyo Sat ve oradaki yekililer gerçeği neden gizliyorlar bilmiyorum.

  • Ibrahim Tekmen skriver: 217.210.95.34

   Det är märkligt att människor inte lär sig och inte inser fakta. Idag måste man agera här och nu, och utifrån behoven måste man acceptera olikheterna med respekt. Turkiet har inte tagit det här steget med att ha dialog med vårt folk av slump. Turkiet väljer bland oss och detta i sin tur leder till osämja bland oss ” Böl Yönet”. SRF´s agerande hindrar folket ifrån att nå sina mål. Egemen Bagis bad inte om ursäkt: Han sa: att han och hans regering kommer att göra allt mot dem som lyfter SEYFO lögnen. Jag ber alla förnuftiga SRF medlemmar att agera. Biskopen ska vara i klostret för han är andlig ledare. Det finns gott om politiker och ledare som skall representera folket. En man som inte är förälder kan inte förstå hur en förälder tänker och vad som är bäst för barnen. Biskopen Yusuf Cetin= quvisling. Han borde ha avböjd inviten.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv