‘‘İnkarcılık ve Edepsizlik’’ bakanına Asuri/Süryani aydınlardan cevap

Baş müzakereci Bakan Egemen Bağış’ın İsveçte Asuri/Süryanilere karşı yaptığı edepsizlik ve hakaret dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan aydınlar ve kurumlar tarafından bir bildiri ile kınandı.

BETHNAHRİN, TÜRKİYE VE DÜNYA KAMUOYUNA

Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakerecisi Egemen Bağış 16 Ocak 2013’te Stockholm’de, İsveç’teki Süryani/Asuri milletvekillerini ve siyasal örgüt temsilcilerini Büyükelçilik binasında bir görüşmeye davet etti. Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk´ün de hazır olduğu görüşmede Bakan Bağış, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Yılmaz Kerimo, Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Robert Halef, İsveç’teki Süryani ve Asuri Federasyonlarının temsilcilerinin de yer aldığı heyete hitaben, Süryani/Asurilerin soykırımının (Seyfo) kabul edilmesi için sürdürdükleri çalışmalara “Mastürbasyon” benzetmesi yapmıştır. Bakan Bağış, “İsveç ve Avrupa’da soykırım mastürbasyonu yapıp İsveç’in soykırımı tanımasına sebep oldunuz da ne oldu? Neden Pontus Rumlarını bu işe karıştırarak kışkırtmacılık yapıyorsunuz?” diyerek heyette bulunanları azarlamış ve tahkir etmiştir. Süryani/Asuri halkı adına bireysel ve örgütsel olarak Bakan Bağış´ı, siyasi ahlaktan mahrum kin ve nefret kokan ifadelerinden dolayı en sert bir şekilde kınıyor, Bakanlık gibi önemli bir vazifeye layık olmayan bu ferdin vazifesinden azledilmesini talep ediyoruz.

Baş müzakereci Bakan Egemen Bağış, baskı ve yıldırma politikaları yüzünden onlarca yıl önce yurtlarından ayrılan ve 1915’te zamanın Osmanlı hükümeti ile mahalli Kürt ağaları ve eşrafının elbirliği sonucu toplu katliamlara tabi tutulan yüz binlerce Süryani/Asuri’nin torunlarına kendi dedelerinin ölümünün hesabını sormaya çalıştıkları için aşağılamakta ve aba altından sopa göstererek tehdit etmektedir. Bakan Bağış’ın yaptığı, katilin cinayetin tanıklarını susmaya zorlamaktan başka bir şey değildir. Bakan Bağış ayrıca, soykırımının (Seyfo) kabulü ve Mor Gabriel Manastırı arazileri konusunda çabalarından dolayı Milletvekilimiz Yılmaz Kerimo’nun Türkiye´de “Persona non grata” ilan edildiğini söyleyerek milletvekilimizi tehditkar bir üslupla yıldırmaya çalışmıştır.

2012 yılında BBC´de katıldığı bir programda cezaevindeki gazetecileri “tecavüzcü”, “soyguncu” ve “katil” olmakla suçlayan Bakan Egemen Bağış, mağdur halkları da o kadar rahat bir dille tahkir etmeyi alışkanlık haline getirmiş her halde. Pasaportunun vermiş olduğu diplomatik dokunulmazlığın arkasına korkakça saklanarak İsviçre’ye gideceğini ve “Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar” diyeceğini söylerken, artık üstü örtülemez bir şekilde dengesiz bir ruh haline sahip olduğu ve Baş müzakereci gibi bir önemli vazifenin vasıflarından mahrum olduğu alenen görülmektedir. Bakan Bağış davranışlarıyla, makamının kendisine yüklediği görevleri yerine getirecek bir ahlak, siyasal kültür ve olgunluktan ne kadar uzak olduğunu yeterince ispatlamıştır.

Öte yandan, T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11-13 Mart 2013 tarihlerinde İsveç´i ziyaret edecektir. Bu ziyaretin tarihi ve beraberinde kimleri getireceği konusu da oldukça manidardır. Gül’ün ziyaret tarihi, İsveç Parlamentosunda 11 Mart 2010 tarihinde alınan Soykırım Kararı’nın yıldönümüne denk gelmektedir. Bu ziyaretin, İsveç ve Avrupa´da yaşayan Süryani/Asurilere bir “zeytin dalı” niteliği taşıması olasılığı yoktur.
T.C. Hükümeti ve bu hükümetin Başbakanı Erdoğan, bir ’iyiniyet’ gösterisi yapmak niyetindeyseler, sözkonusu Bakanı, dengesiz davranışları ve ahlakdışı konuşma üslubundan dolayı acilen vazifesinden azletmeleri gerekmektedir.

BETHNAHRİN AYDINLARI VE AKTİVİSTLERİ

ACSA (Assyrian Chaldean Syriac Association-İsveç)

Feyyaz Kerimo (İsveç)

Hanna Beth-sawoce (İsveç)

Fehmi Bargello (İsveç)

Augin Kurt Haninke (İsveç)

Fikri Göksal (İsveç)

İwardo Köyü Kalkındırma Federasyonu (İsveç)

Mar Jacob Kilisesi Yönetim Kurulu (İsveç)

Edvard Bethslivo Deniz (İsveç)

Besim Aho (İsveç)

Aziz Akyol (İsveç)

Sabri Yıldız (İsveç)

Bobil Brahim (İsveç)

Munir Rhawi (İsveç)

Yusuf Dikmen Gauro (İsveç)

Sait Baran Eser (İsveç)

Denho Özmen bar Mourad (İsveç)

Nihat Seven (İsveç)

Josef Özbek (İsveç)

Jamal Mete (İsveç)

Denho İshak (İsveç)

Emanuel Poli (İsveç)

Kumla Süryani Derneği (İsveç)

Abut Can (Almanya)

Abdulmesih BarAbraham (Almanya)

Sabo Akgül (Almanya)

Almanya ve Orta Avrupa Asuri Federasyonu

İbrahim Seven (Almanya)

Kenan Araz (Almanya)

Ferit Sağ (Almanya)

Thomas Beth Patte (Almanya)

Johan Roumee (Almanya)

Morris Dal (Almanya)

Abut Buğday (Almanya)

Adnan Oyal Awrohum Geliyo (Almanya)

Mor Gabriel Derneği (Almanya)

Fehmi Aykurt (Almanya)

Hamburg Süryani Kültür Derneği (Almanya)

Aziz Kurt (Almanya)

Saliba Abrohum (Almanya)

Edward Ercan (Almanya)

Hikmet Demir (Almanya)

Lahdo Sağ (Almanya)

Hikmet Sağ (Almanya)

Joseph Gabriel (Almanya)

Nuri Günel (Almanya)

Ayten Ayboğa (Almanya)

Schamiram Ayaz (Almanya)

Circis Grigho (Almanya)

Gebro Ayaz (Almanya)

Numan Ogur (Almanya)

Dimitrios Kostanidis (Köln Pontos Derneği Başkanı)

Almanya Ermeni Federasyonu

Ferit Altınsu (Türkiye)

Shabo Boyacı (Türkiye)

Zeki İşlek (Türkiye)

Yuhanen Danho (Türkiye)

Özcan Metin (Türkiye)

Daniel Begic Masse (Türkiye)

Özcan Metin (Türkiye)

Adam Danho (Türkiye)

Murat Aslan (Türkiye)

Hazni Aktaş (Türkiye)

A.Ferit Banipal (Türkiye)

Kristina Tazza Toksoy (Türkiye)

Hamurabi Beth Shammas Stayfo (Türkiye)

Melek Sara (Türkiye)

Ayup Danho (Turkiye)

Odom Honno (Turkiye)

Ishok Aktaş (Türkiye)

Acar Abrohom  (Türkiye)

Yakup Atuğ (Türkiye)

Eliyo Eliyo (Türkiye)

Johannes Gauro (İsviçre)

Gabriel sare (İsviçre)

Musa Konaç (İsviçre)

Josef Hanno (İsviçre)

Fahima Hanno (İsviçre)

Aslan Akbaş (İsviçre)

Aminuel Akbas (İsviçre)

Yaşar Ravi (İsviçre)

Ursus Ravi (İsviçre)

Angelo Ravi (İsviçre)

Burhan Kacakcıoğlu (İsviçre)

Fehmi Besara (Isviçre)

İshak gösteriş Adö (İsviçre)

Abdulmesih Uçan (İsviçre)

Antakya Süryani Derneği (İsviçre)

Nail Beth-Kinne (Belçika)

Musa Ide (Belçika)

Daniel Bethrube Oktay (Litvanya)

Dr. Zeitoun Athour (Avustralya)

Besim Altundağ Barhe (ABD)

Hanna Can Kekinni (ABD)

Robert Bagani (Avusturya)

Yusuf Haddadoğlu (Avusturya)

Aslan Gabriel (Avusturya)

Dr. Yusuf Güney (Avusturya)

Linda Bagani (Avusturya)

Nebil Otku (Avusturya)

Fehime Otku (Avusturya)

Daniel Otku (Avusturya)

Claudia Otku (Avusturya)

Gabriel Otku (Avusturya)

Gabriela Otku (Avusturya)

Turan Guloş (Hollanda)

İshak Kangus (Hollanda)

Oraka Kangus (Hollanda)

Gabriel Uygur (Hollanda)

Robert Akbas (Hollanda)

Suat Arslanlar (Hollanda)

Söner Önder (Hollanda)

Julia Challma Kulhan (Hollanda)

Bethnahrin Vakfı Amsterdam (Hollanda)

Attiya Gamri (Hollanda)

Abrohom Gamri (Hollanda)

Meryem Kangus (Hollanda)

Abut Seven (Hollanda)

Sharil Petrus (Hollanda)

Adnan Challma Kulhan (Hollanda)

Kommentarer
3 svar till “‘‘İnkarcılık ve Edepsizlik’’ bakanına Asuri/Süryani aydınlardan cevap”
  1. Ibrahim Tekmen skriver: 217.210.95.34

    Armeniska kultur föreningen i Östergötland fördömer Egemen Bagis nedsättande uttalande om folkmordet på försvarslösa barn, kvinnor och äldre medan de som kunde bära vapen stred på Turkiets/ Ottomanska rikets sida. Han borde skämmas. Vi får bojkotta honom i framtiden.
    Ledamot: Ibrahim Tekmen

  2. Ed skriver: 146.247.81.216

    Avrupa’lilara ve Amerika’lilara guvenip, Turkiye’ye baski yapacaklarini ve Turkiye’yi zorlayacaklarini sananlar hayal dunyasinda yasiyorlar! Aksine, hiristiyanlarin köklerini o cografyadan sökenler ve sökmeye devam edenler bizzat Avrupa’lilar ve Amerika’lilardir. Avrupa’nin göbeginde iki tane (Kosovo musluman devlet kuran (Kosovo ve Bosna Hersek) kimlerdir? Ve son örnegi Suriye’de yasananlara bakin. Simdiye kadar orada yasayan gayrimuslimlerin sorunlari orada yasayan diger halklarin sorunlarindan fazla degildi, aksine gayrimuslimlerin en rahat yasadiklari ulke Suriye idi. Recep’in (Avrupa ve amerika’lilari da) yanina alarak basini cektigi, sahte peygamberin yandasi, sunni’lerden olusan ceteler simdiden orada yasayan gayrimuslimlere kan kusturuyorlar. Emin olun, tum Ortadogu ve Kucuk Aysa, simdiki Turkiye’de hiristiyanligin izleri bile kalmayacak ve bunun en buyuk sorumlulari da, sadece muslumanlar degil, bizzat Avrupa ve Amerika’dir.

  3. Ed skriver: 146.247.81.216

    Egemen Bagis, gecmiste Amerika’da yasiyordu. Soykirim’in Amerika tarafindan taninmamasi icin, canini disine takarak calisanlardan biriydi.Biraz da ondan dolayi Ummetci Basbakan Recep Tayyib Erdogan o’na hukumetinde yer verdi. Bu agzi salyali kudurmuş, belkide tum zamanlarin en acimasiz Soykirimlarindan biri olan Ermeni – Asuri ve Pontus inkar etmekle kalmayip, magdurlarin torunlarini ayagina cagirip, agir bir sekilde hakaret etmesi beni hic sasirtmadi. Fakat acik söylemesi gerekirse, esas kabahat onun ayagina gidenlerde, dahasi aninda karsilik vermeyip, onu dinleyenlerde! Bir de sunu belirtmek isterim: Bu terbiyesiz yaratik, Turkiye ile AB iliskilerinden sorumlu bakandir.Bu yaratigin söyledikleri yabanci medya’ye hic yansimadi, ya da ben göremedim. Iste esas sorunda burda.Turklerin yaptiklari her zaman yanlarinda kar kaliyor. Birakin siradaki adamin ya da Bakanin söyleidklerine, Turkiye’nin en tepesindeki adam bile hakaretli konusuyor ve yanina kar kaliyorsa, bunun sorumlusu onlar degil, biziz!

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv