Bakan Egemen Bağış’tan aşağılayıcı ve edepsiz sözler

AB müzakerelerinden sorumlu bakan Egemen Bağış 16 ocak 2013’te Asuri/Süryani yetkilileri ile Stockholm’deki konsolosluk binasında bir toplantı yaptı. Asuri/Süryani yetkililer toplantı hakkında kapsamlı bir açıklama yapmadı. Bunun sebebinin ise Bakan Bağış’ın toplantı sırasında ahlaksız sözler sarf etmesi olsa gerek.Toplantı sırasında Egemen Bağış, Asuri/Süryanilerin Seyfo-1915 soykırımı çalışmalarına ‘‘mastürbasyon’’ benzetmesi yaptı.     

Asuri/Süryani halkının bakanlık düzeyinde bir toplantıda yer alması çok alışılagelmiş bir şey değil. Bu yüzden toplantının Türkiye tarafından gelen çağrı sonucu yapılmış olduğu kesin gibi görünüyor. Merak edilen ise Türkiye’nin neden İsveç’te faaliyet gösteren Asuri/Süryanilere böyle aniden bakanlık düzeyinde bir ilgi göstermesi?

Sorunun cevabı ise Türkiye hükümetinin İsveç’teki Asuri kurumlarından çok rahatsız olması. T.C İsveç’teki Asuri kurumlarını Seyfo – 1915 soykırımının İsveç parlamentosu’nda tanınmasından sorumlu tutuyor. Ayrıca Asuri parlamenter Yılmaz Kerimo da  bu yüzden dolaylı yoldan Egemen Bağış tarafından ‘‘istenmeyen adam’’ olarak ilan edilmiş olduğu söyleniyor. T.C’yi çok rahatsız eden bir başka konu ise Asuri kurumlarının Mor Gabriel Manastırına yapılan hukuk cinayetini Avrupa’da her alanda ve medyada dile getirmesi.

Bu yüzden toplantı daha çok Asurilere hadlerini bildirmek için yaplmış gibi görünüyor. Türkiye’de azınlık olarak tanınmayan ve tüm hakları göz ardı edilen Asuri/Süryaniler resmi anlamda varlıkları inkar ediliyor adeta. T.C’nin son zamanlarda Asuri/Süryanilere yaklaşmasının aslında bunları sevmesinden değil, aksine bu halkın diasporasını kontrol altına almak için yapılan girişimlerdir.

Egemen Bağış Asuri/Süryani diasporasını kontrol altına almanın tehdit ve hakaret yolu ile olacağını düşünoyor herhalde. Bağış, amacına ulaşmak için ise Stockholm’deki toplantı sırasında aşağıdaki hakaret dolu cümleyi kullanmış:

— İsveç ve Avrupa’da Seyfo-soykırım mastürbasyonu yapıp İsveç’in soykırımı tanımasına sebep oldunuzda ne oldu? Neden Pontus Rumlarını bu işe karıştırarak kışkırtmacılık yapıyorsunuz?

Egemen Bağış bu aşağılayıcı ve hakaret dolu sözleri söylerken İsveç parlamentosu’ndak  Asuri parlamenter Yılmaz Kerimo’ya bakarak yapmış. Bunun sebebinin ise Yılmaz Kerimo’nun soykırım oylamasında oyunu soykırımın tanınması lehine verdiğinden dolayı olduğu söyleniyor. Egemen Bağış bir soykırım mağduru olan Yılmaz Kerimo’nun oylamada Seyfo-1915 soykırımını inkar etmesini bekliyormuş anlaşılan!

Bakan Egemen Bağış’ın bu hakaret dolu ve aşağılayıcı tutumunu nasıl algılamak lazım?

AB müzakerelerinden sorumlu bakan olan Egemen Bağış bu hakaretleri ilk defa yapmıyor. Bundan birkaç yıl önce İsviçre soykırımı inkar etmenin yasaklanması hakkında bir yasa çıkardı. Egemen Bağış bu yasayı bilinçli olarak çiğnemek için Zürih’te ”Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar” sözlerini söyleyerek hem İsviçre devletine meydan okudu hemde bu soykırımda katledilenlere ve mağdurlarına hakaret etti.

Eğer Avrupa Birliği muzakerelerinden sorumlu bir bakan bu şekilde aşağılayıcı bir dilde ve demonstratif olarak azınlıklara hakaret ederse o zaman Türkiye’de sokaktaki adamın azınlıklara yapacağına şaşmamak gerekir.

Herhalde bundan sonra hükümette kabine değişikliği yapılınca, Egemen Bağış, kullandığı aşağılayıcı ve ahlaksız söylemlerinden dolayı Türkiye’de  ‘‘İnkarcılık ve Edepsizlik’’ bakanlığına atanır.

 

Dikran Ego
dikran.ego@bredband.net

 

Kommentarer
7 svar till “Bakan Egemen Bağış’tan aşağılayıcı ve edepsiz sözler”
  1. vay skriver: 94.216.70.30

    Bakan Egemen biz süryanileri türkiyeden cikarttik, artik onlarin türkiyeyle alakalari yok demek istiyor. bu hükümetin zihniyetini ortaya koyuyuor. yakinda manastirlari filanda alirsak, kalan bir kac yasli insanda ölünce artik sizin kadim topraklardan bahsetmenize herkes gülecek ve oralarda bir hakkiniz kalmayacak diyor. süryanileri otuzbirci, yani hayallere gömülmüs ilan edip onlari manevi baskiyla yavasca yipratma oyununu politik tek yol sanan hükümetlerin izinde yerini alip aslinda anadoluda hep ayni kafanin yüzden fazla senedir denedigine devam ediyor. yeni bir sey yok. birde avrupa bunlari bilmiyor saniyorya…

  2. Fikri g skriver: 85.227.251.72

    Neden o zaman suryani kurumlarindan hic bir hareketlik yoktur.en azinda bir protesto bildirisi bu hakarete karsi yayinlamak gerekir

  3. Selim Honca skriver: 109.59.107.234

    Kürd diasporasını kontrol altına aldılar. şimdi sırada süryani ve ermeni diasporası var. Bazen yumuşak bazen de tehdit ederek kontol altına almaya çalışıyorlar. Başaracaklarını sanmıyorum.

    • Anonym skriver: 146.247.81.216

      Ermeni Diasporasini hic bir zaman kontrol altina alamayacaklar. Bundan herkes emin olsun! Bana göre, Suryani/Asurilerin bu fasistlerle görusmus olmalari cok buyuk bir hataydi.

  4. Khuroyo Abrohom Garis skriver: 81.233.215.229

    1915 soykırımı tanınmayana kadar bakan Egemen Bağış ve onun gibilerin içi rahatlamayacak ve hep sağa sola saldıracak. Hakaret fışkıran bir kişinin AB sorunlarıyla ilgili bakanlık koltuğunda uturması bugünkü TC hukümetinin büyük bir talıhsizliğidir.
    Kh Abrohom Garis

    • Yusuf Dikmen Gauro skriver: 83.180.212.249

      U tenkiro/nkorro latyo shröyö…
      Harqe ko mahwe bi shroluthö be i mdabronuthö Tirkayto aydarbo g miftakro.
      Hul ucdo xud hzella a came dko hoyyin tahti shiltonuthayda i fashil. Kibco d mhalxo xud kull naqla w xud kull zabno u darbo d mhalaxla. Tenkiro w tenkiro. W bas g zodiq/glözim d xud kull zabno d qaybi a qalilothö rishayye qmu sayfayda.
      Mawxa xud kudcinna u maktabzabnayda kulle hawi byozo du admo da qalilothö wi othaydaste mawxa simolla w swicolla semaqto bu admo du camaydan wda qalilothö dko mankro i ithuthathe wu mede d mantella brishayye.
      A noshe d laqin li shiltonuthathe g zodiq/g lözim d-imiwa l Egeman Bagis, hul d mankrat u ktulcamo d sim brishayna, wd simla li shiltonuthö dkitat adyawma u buzarcayda…. ahna lo g shollina wlo g kollinna mu zitqaydan dkityo nisho b qamuthayna hul dl tilbutu shipqono menan callu qatlo d simxu darqublo/mqabil didan, xud Ashuroye/suroye.
      Hull d kito tenkiro bi shroluthö du Sayfo, ahna g dayqinna la noqushe di shroluthö bkulle u haylaydan. Lashan dan-abohotahaydan d qtilli wazzin söhde ba Sayfe di shiltonuthö Osmanayto w Tirkayto, d fayshi thnihoyye ba qabrathe.
      Tro lo mitce kull ha d hovve mashe bidde da shiltavothe fashille nuxroyothö w hronne, u maktabzabno g doyanleh hull colam.
      W kull ha d hovve shariro li sbuthö du camaydeh u twirro havxaste u maktabzabno g myaqarleh hull colam.
      Tawdi sagi elux habro myaqro Dikran Ego, dlo g shollat.
      W tawdi lkull ha dkowe morro li sbuthö mishtawtaftö dkitlan w dl g sholle.

    • Anonym skriver: 160.8.1.100

      böjle bir bakanla avrupa ile dialog kuracagina karsi Avrupada yasayan turkiye kökenli azinliklari tehdit edip daha fazla Avrupa birliyinden daha fazlla uzakta kalmaktadir.Bilmemis gibi sayin Basbakan Erdogan gecen tvde avrupa birliyini adeta tehdit ediyormus gibi ne zamana kadar biz Avrupa kapisini calacagiz zabrimiz tukendi diya bagiriyordu gecenlerde sanki Avrupaya ders verirgibiydi kendisi maalles kendi bakandan cokmu daha iyiydi.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv