Turkiska skolböcker fortsätter sprida hat

Så sent som i somras uttalade sig den turkiske utbildningsministern om skolböcker som beskriver assyrier och armenier som förrädare och västmakternas marionetter. Ministern Ömer Dincer lovade då att dessa uppgifter skulle tas bort. Nu har nya skolböcker tryckts för det nya skolåret, och frågan om utbildningsministern höll sitt löfte fick sitt svar.

Svaret är naturligtvis NEJ. Utpekandet av kristna har blivit ännu värre, men det är precis som det ska vara. Den turkiska politiska normen är som den alltid varit, man säger en sak men gör motsatsen.

Den som är naiv och går på turkiska politikers klassiska lögner är säkert besviken just nu. Och det råder ingen brist på naiva besserwissrar inom den assyriska folkgruppen. Men den som följer det turkiska politiska rävspelet vet att dessa politikers löften inte är värda mer än en spottloska.

De nya skolböckerna går ännu längre än tidigare och beskriver assyrierna som ”femtekolonnen som högg Turkiet i ryggen”. Därtill har man skruvat utpekandet ännu mer mot assyrierna genom att skriva att ”assyrier fortsätter än idag sitt förräderi”. Detta tillägg har med största sannolikhet att göra med Sveriges Riksdags erkännande av Seyfo-folkmordet 1915 och den stora uppmärksamheten kring processen mot S:t Gabriel Klostret.

För att uppmärksamma skolböckernas nedsättande och utpekande beskrivning av assyrier och armenier kallade den assyriska parlamentarikern Erol Dora till presskonferens den 16 oktober 2012. I sitt pressmeddelande ställer Erol Dora flera frågor till Turkiets utbildningsminister Ömer Dincer. Några av dessa följer nedan:

 • I somras lovade utbildningsminister Ömer Dincer att man skulle rensa skolböckerna från nedsättande uppgifter om assyrier och armenier, varför håller ministern inte sitt löfte?
 • Vad kommer elever som läser dessa uppgifter att tycka om assyriska och armeniska barn som möjligtvis sitter i samma klassrum?
 • Vem ansvarar för den traumatiska situationen och de påfrestningar som drabbar de assyriska och armeniska eleverna pga. dessa uppgifter i skolböcker?

Vid första mötet försvarade den turkiske utbildningsministern Ömer Dincer sig med att säga att böckerna trycktes innan han tillträdde som utbildningsminister. Vi får se vad ministern svarar på dessa frågor, om han nu överhuvudtaget svarar alls. Ingen skulle bli förvånad om ministern skulle komma med fler lögner och bortförklaringar. Historien har visat att turkiska politiker genom tiderna har visat sig vara som gjorda av teflon, allt rinner av dem. Skamlösheten inom den turkiska politiken är bottenlös när det gäller respekten och rättigheterna gentemot landets minoriteter.

Vilka lärdomar kan man dra av den turkiska politiken och hanteringen av skolböckerna?

En del av svaret kan vi hitta hos utbildningsministerns chef, premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

För några veckor sedan reagerade Recep Tayyip Erdogan på filmen ”Innocence of Muslims”, en amatörmässigt gjord video som majoriteten av världen avfärdar som harmlös och inget att ta på allvar, och sade att han skulle ta upp frågan till FN-nivå för att få till stånd ett lagförslag för att klassa liknande händelser som hatbrott. Men samma Erdogan tycker att det är helt i sin ordning att i turkiska skolböcker undervisa vartenda barn att assyrier och armenier är förrädare och femtekolonnare, utan att tycka att detta kan vara ett hatbrott. För i Erdogans och hans regerings värld är hatbrott straffbart enbart när det begås mot muslimer.

 

Tiglath Yamo

Kommentarer
5 svar till “Turkiska skolböcker fortsätter sprida hat”
 1. Murat skriver: 213.100.170.135

  Det räcker inte att vi kritiserar varandra eller våra organisationer, utan nu måste vi agera
  på något sätt. Antingen ska vi arrangera protest aktioner framför turkiska ambassader i
  olika länder i Europa, eller bojkotta att resa till Turkiet. Om någon har ett bättre förslag
  så gärna kan vi hjälpa varann och göra någonting konkret för att tiden bara går.

 2. Musa skriver: 92.32.32.84

  Våra mediekanaler är ett skämt. TV-kanalerna knäpptysta. Varför finns de överhuvudtaget om de inte uppmärksammar en sådan fråga? Dawronoye rörelsen som skulle föra en väpnat kamp mot Turkiet sitter nu i Erdogans knä. Det enda som har blivit av dessa ”hawrone” är en ny ras av ”knähundar”.

  • Zeki skriver: 92.32.32.84

   Apropå knähundar så tycker jag att du inte ska glömma den lilla ”valpen” Johny Messo som springer och sniffar runt bland Turkiska makthavarnas illa luktande fötter. Kanske ännu en ras: ”Fothund” :-)

 3. Ashur skriver: 85.227.249.85

  Välldigt bra skrivet!

 4. Taoro skriver: 178.174.149.23

  hahaha klockrent ang naiva besserwissrar fin bild på Syrianernas högsta ledare, som nu ska hjälpa syriens flyktingar. Morgabriel är glömt det är nu dags för syrien som är mer akut. Kan ni inte göra en kartläggning av denna mesias, jag menar messo. Det är bra att man synar de personer som är ”representanter” för politiska partier och folket så att man får en klarare bild av vad de står för. Jag såg att han bla hade fått en parlamentariker att skriva om den ”arameiska kyrkan” hur kan man pussa patriarkens hand ena stunden och vända sig om och i andra stunden byta namnet på kyrkan?

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv