Min satir av Elias Rohyo

En grupp svenskar åkte till mellenöstern för att besöka de gamla klostern och kyrkorna från det syrianer/assyier folket som bodde i dessa trakter. Gruppen hade hyrt en turkisk guide som skulle visa dem, de gamla och antika sevärdigheterna i det nuvarande Turkiet.

De åkte runt med en tour buss som färdade de i området. Gruppen kom fram till ett kloster som hette Mor Gabriel ”Sankt Gabriel kloster”.

En av svenskarna frågade guiden när klostret  byggdes och av vem. Guiden svarade då, att klostret byggdes 397 år efter Kristus och att det var muslimerna som byggde den. Han berättade även att den nuvarande klostret  från början var en moske och inte ett kloster som den är nu.

En medlem i gruppen såg förvanande ut och frågade guiden, ”skapades islam inte 600 år efter kristus, hur kan då muslimerna ha byggt klostret före det fanns den islamska tron eller turkarna i området”? Guiden ändrade hans vänliga ansiktsuttryck, till ett mer argare. Efter bara några sekunder svarade gudien svensken: ”Jag visste inte att även svenskarna har börjat med historiaförfalskningen”.

Skriv en kommentar

Kategori

Arkiv